fbpx

Ambasadorul rus în SUA spunea că Lugansk și Donețk sunt părți ale Ucrainei cu doar o zi înainte ca Putin să le recunoască independența

Ambasadorul Federației Ruse la Washington, Anatoli Antonov, a declarat public duminică, într-un interviu la postul american de televiziune CBS, că „Rusia nu încearcă să ia teritorii ale altor țări. Aș vrea să confirm că Donbas și Lugansk sunt parte a Ucrainei”, scrie g4media.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

După doar o zi, luni, președintele Rusiei Vladimir Putin a semnat decretul de recunoaștere a independenței pentru cele două republici separatiste, controlate de rebelii pro-ruși.

În ultima lună, Federația Rusă a folosit constant minciuna ca instrument de stat pentru a-și justifica mișcările militare și politice.

Astfel, săptămâna trecută guvernul rus a remis membrilor Consiliului de Securitate al ONU un dosar care documenta presupusul „genocid” împotriva etnicilor ruși din regiunea Donbas (Donbas și Luhansk). Alegațiile Rusiei nu au putut fi confirmate independent de OSCE sau alte organizații internaționale.

Și președintele Vladimir Putin a folosit tema falsă a genocidului pentru a justifica trimiterea de „forțe de menținere a păcii” în Donbas, dar și o altă minciună: aceea că liderii SUA și NATO ar fi promis în anii 90 că NATO nu se va extinde spre est. Acest presupus angajament nu a fost însă luat niciodată, după cum a explicat chiar Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS.

O altă minciună utilizată frecvent de Vladimir Putin și alți înalți oficiali ruși e legată de presupusa amenințare creată de scutul anti-rachetă instalat în România, la Deveselu. SUA, NATO și România au explicat în repetate rânduri că scutul de la Deveselu nu poate fi folosit în scopuri ofensive. Mai mult, SUA și România au invitat, la reciprocitate, observatori militari ruși pentru a analiza capacitatea facilității militare de la Deveselu.

Articole asemănătoare

Back to top button