fbpx

Algele toxice ar fi cauza deceselor în masă ale viețuitoarelor marine de pe coastele peninsulei Kamceatka

Decesele în masă ale vieţuitoarelor marine de pe coastele peninsulei Kamceatka, în Extremul Orient rus, au fost cauzate de înflorirea unor alge toxice, a declarat vineri cel mai înalt responsabil pentru mediu din ţară, potrivit DPA.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„A fost vorba de toxicitatea algelor în această perioadă”, a precizat ministrul rus al resurselor naturale, Dmitri Kobilkin, în comentariile transmise de TASS.

Potrivit lui Kobilkin, autorităţile încearcă în prezent să stabilească ce a determinat această înflorire extraordinară, precum şi o reducere a nivelurilor de oxigen din apă, scrie Agerpres.

Potrivit Comitetului rus de Anchetă, descoperirile iniţiale nu au dezvăluit vreun nivel mai ridicat de poluare provocată de om cum este cea remarcată după o deversare de combustibil.

Coroborând evaluarea ministrului pentru resurse naturale, Comitetul de anchetă a indicat vineri într-o declaraţie că decesele în masă par să fi fost cauzate de fitoplanctonul toxic.

Organizaţia internaţională pentru protecţia mediului Greenpeace a raportat la începutul acestei luni că surferii din zonă s-au îmbolnăvit după ce au intrat în contact cu apa.

„La mijlocul lunii septembrie, apa mării şi-a schimbat culoarea şi a căpătat un miros neplăcut. Oamenii au raportat efecte asupra sănătăţii. Animale moarte au ajuns la mal, lăsând carcase pe numeroase plaje”, se precizează în declaraţie.

Greenpeace a precizat la acel moment că nu este sigură ce a cauzat incidentul şi ia în considerare o gamă largă de potenţiali factori. Aceşti factori au variat de la „cauze naturale, cum ar fi creşterea fitoplanctonului toxic, activitatea seismică sau vulcanică, până la activităţi umane precum deversarea de deşeuri toxice sau de combustibil, un accident de petrolier sau o activitate militară”, a precizat Greenpeace.

Articole asemănătoare

Back to top button