fbpx

video | Fruntașii PNL îndeamnă unioniștii să susțină Platforma DA la alegerile din 11 iulie

Fruntașii Partidul Național Liberal îndeamnă unioniștii să susțină Platforma DA la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Alexandra Can, Mircea Rusu și Mihai Severovan, dar și alți colegi de partid au transmis un mesaj de susținere pentru Platforma condusă de Andrei Năstase.

„Un Guvern Platforma DA şi PAS rezultat după alegerile parlamentare din 11 iulie este singura opțiune sănătoasă, proeuropeană, pentru Moldova. Pentru viitorul țării, pentru democrație, pentru consolidarea statului, un Guvern stabil, proeuropean, cu un mandat întreg de 4 ani, este esențial.

Pe 11 iulie, votăm Platforma Demnitate și Adevăr pentru că anume ei sunt oamenii faptelor mari și ai faptelor bune. Ei sunt cei care am început, în 2015, lupta contra hoților, contra oligarhilor, contra corupției. Ei au demarat în Parlament marile anchete: furtul miliardului, concesionarea Aeroportului și privatizările ilicite. Platforma DA a alocat suplimentar 700 milioane de lei pentru bugetele locale ale satelor și orașelor, au luptat pentru indemnizații unice în anul 2021 pentru pensionarii cu venituri mici, au obținut virarea a sute de milioane de lei pentru fermierii afectați de secetă, au simplificat subvenționarea în agricultură, au impus cota minimă obligatorie de 50% a produselor agroalimentare autohtone pe rafturile magazinelor mari.

Ne alăturăm Platformei DA și vă îndemnăm să votați acest partid şi pentru că au luat măsurile financiare necesare în contextul pandemiei de COVID-19: sporuri pentru personalul medical, pensii de urmaș rudelor medicilor decedați. Sunt doar câteva din multele fapte bune pe care deja le-au făcut.

Pentru viitor, acești oameni, Andrei Năstase, Alexandru Slusari, Stela Macari, Igor Munteanu, Vasile Năstase Maria Ciobanu, Inga Grigoriu, Andrei Dânga, sunt garanția parcursului european al Moldovei, a dezvoltării țării.
Pe 11 iulie, votăm Platforma Demnitate și Adevăr pentru că echipa de deputați pe care Platforma DA o va trimite în Parlament are cel mai ambițios program.

Îşi propun să crească pensiile, salariile și alocațiile, au drept prioritate drumurile, spitalele și școlile, mărirea subvențiilor agricole, sprijină mediul de afaceri, încurajează investițiile private. Plaforma DA a demonstrat Respect pentru muncă, cinste și adevăr. Sprijinim Platforma DA pentru că doar așa reformarea instituțiilor statului și eradicarea corupției pot începe din prima zi de guvernare PAS – Platforma DA.

Au fost împreună în stradă, au luptat contra lui Dodon, Plahotniuc, Șor și Usatîi. Au luptat împreună împotriva abuzurilor. Tot așa, după alegeri, se vom regăsi și PAS și Platforma DA în Parlament și împreună vor putea da Moldovei cel mai bun Guvern din ultimii 30 de ani.

Pe 11 iulie, votăm Platforma Demnitate și Adevăr și pentru faptul că deputații Platformei DA nu au stat în fotoliile comode din Parlament, ei au fost zi de zi în contact cu oamenii Moldovei, de aici sau de peste hotare. Deputații Platformei DA nu au trădat niciodată, nu îi veți găsi în alte fracțiuni parlamentare. Indiferent de cât de grele au fost vremurile, deputații DA au stat tot timpul cu capul sus, apărându-și cetatea cu armele dreptății și adevărului.

Pentru ca Uniunea Europeană să acorde sprijinul de 600 milioane de euro Moldovei este nevoie de un partener de încredere. UE vrea să se asigure că banii europeni nu se scurg în buzunarele largi ale oligarhilor moldoveni. Singurul partener de încredere al UE este un Guvern Platforma DA și PAS. Iată de ce pe 11 iulie, votăm Platforma Demnitate și Adevăr!

România și UE nu vor susține niciodată un Guvern moldovean din care să facă parte Dodon, Plahotniuc, Șor sau Usatîi Investițiile, fondurile nerambursabile și împrumuturile către Moldova se vor bloca din nou, iar țara noastră se va cufunda și mai groaznic în sărăcie.

Un vot pentru Platforma DA este un vot util, rațional, un vot pentru un Guvern stabil care să scape țara de hoție și de sărăcie.

Oameni buni, alegerile din 11 iulie vor fi „acum ori niciodată”. Acum aducem bunăstare în Moldova sau niciodată. Acum îi judecăm pe hoți și pe corupți sau niciodată.

Acum ne apropiem de Uniunea Europeană sau niciodată. Un viitor Guvern cu Dodon, Plahotniuc, Șor sau Usatîi ne-ar arunca 20-30 de ani înapoi, ani de foame, de frig, de frică. Singura garanție a statului de drept, a reformării Justiției este Platforma DA. Maia Sandu, președinta Republicii, care are prerogativa desemnării candidaturii de prim-ministru și Andrei Năstase, președintele Platformei DA, au afirmat răspicat că o guvernare bazată pe PAS și Platforma DA este cea mai sănătoasă opțiune proeuropeană a Moldovei. Iată încă un motiv ca pe pe 11 iulie să votăm Platforma Demnitate și Adevăr!

Multe partide și personaje politice exploatează și în această campanie electorală idealul Unirii cu România. Dar singurul partener al României în Moldova este un Guvern Platforma DA și PAS.

Pe 11 iulie, votăm Platforma Demnitate și Adevăr și pentru că între Andrei Năstase, președintele Platformei DA, Florin Cîțu, premierul României, și Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților este o relație excepțională, de încredere și susținere reciprocă. Așa cum între Maia Sandu, președinta Moldovei, și Klaus Iohannis, președintele României, este o relație trainică, solidă, dovedită în ultimele luni.

Andrei Năstase și Platforma DA sunt cei care în colaborare cu societatea civilă au elaborat și propus tuturor forțelor unioniste proiectul politic – Da, unirea deșteaptă!

Este un proiect strategic pe marginea obiectivului nostru național menit să asigure depășirea pericolului permanentizării crizei cronice, instabilității care a afectat Republica Moldova. Extinderea și consolidarea parteneriatului strategic cu România, cu suportul direct al Uniunii Europene, drept etapă premergătoare a reîntregirii inteligente este un imperativ al timpului.

Pe 11 iulie 2021 vom vota Platforma DA și îndemnăm toți unioniștii să nu irosească votul cu partide și partiduțe pretins unioniste și să voteze în mod rațional Platforma DA, partenerul României oficiale, partidul care s-a angajat ca indiferent de aflarea la putere sau în opoziție, să sprijine realizarea și transpunerea în viață a parteneriat strategic cu România în beneficiul Republicii Moldova și a cetățenilor, ca parte a proiectului politic Unirea Deșteaptă.

Obiectivele majore ale acestui proiect propus de Platforma DA sunt:

I. Spații comune, fapte comune

  • Integrarea vămilor și posturilor de control frontalier între Republica Moldova și România;
  • Crearea unui singur spațiu de asigurări între Republica Moldova și România;
  • Bursă comună de valori mobiliare și financiare (Chișinău – București);
  • Piața de electricitate comună, interconectarea rețelelor de transmisie de înaltă tensiune (sistem electric comun);
  • Recâștigarea licenței naționale pentru posturile din România (TVR-1, TVR-2) și program de abonamente gratuite la rețele comune TV;
  • Platforme mediatice comune: 1 post TV transfrontalier la Iași-Bălți, 1 post TV transfrontalier la Galați-Cahul, portaluri de știri și ziare editate în limba română pentru cititorii din Republica Moldova și din zonele învecinate României;
  • Piața agricolă comună: crearea unei Bănci Agricole specializate în investiții rurale, fond de garanții pentru proiecte de afaceri;
  • Asigurarea cetățeniei Republicii Moldova tuturor cetățenilor români, descendenți din familii cu rădăcini basarabene, ca o reparație pentru prigonirile din perioada postbelică a regimului sovietic;
  • Echivalarea graduală a diplomelor de studii și unificarea programelor universitare, mentorate prestigioase pentru a ridica standardele educației universitare în proces de transformare;
  • Orașe conectate: Emiterea de obligațiuni municipale pentru proiecte structurale;
  • Constituirea unui Fond Național pentru planificarea dezvoltării urbane, cu sprijinul Municipiilor București, Iași, Chișinău, Bălți;
  • Drumuri noi: Magistrale care să lege Chișinăul, Bălțiul și Cahulul de principalele artere de drumuri naționale ale României;
  • Consiliul Asociațiilor APL din România și Republica Moldova, ca organism care poate gestiona în comun fondul pentru dezvoltarea orașelor și comunelor din spațiul transfrontalier;
  • Educație comună: armonizarea curriculumului școlar între cele două state și asistență școlilor în acest proces;
  • Fonduri și Programe deschise pentru finanțări deschise societății civile, fără intermediari, direct, transparent și expeditiv.

II. Instituții noi purtătoare de schimbare și conectare

  • Crearea Departamentului Comunitar Anticorupție (DCA);
  • Crearea Agenției Române (Internaționale) de Voluntariat și Educație (ARIVE), model PeaceCorp;
  • Promovarea Carității și Dezvoltării Locale prin restabilirea Asociațiilor ”Astra” (prototipul GAL-urilor moderne);
  • Crearea de Fonduri de Finanțare pentru Inițiative Private Comune (IMM);
  • Extinderea universităților românești publice și formarea de clustere universitare comune în cele mai importante orașe ale Republicii Moldova;
  • Agenția pentru Cultură, Teatru și Filme ”Noua Românie”: fonduri și oportunități pentru echipe comune din Republica Moldova și România, filme documentare, artistice;
  • Crearea unui lanț de Biblioteci moderne de tip ”Cărturești” ca rețele de promovare a culturii și educației românești în Republica Moldova.

Pentru a pune în practică acest proiect este nevoie de semnarea, între România și Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate și parteneriat european privilegiat, parte a Acordului de Asociere cu UE, ce ar avea ca scop major integrarea plenară a Republicii Moldova în UE prin intermediul suportului României și consolidarea comunității naționale românești.

Este un proiect de europenizare, de utilizare cât mai rațională a resurselor naționale, dar și a Uniunii Europene, în scopul modernizării rapide a Republicii Moldova.

Prin creșterea economică și reformele promovate, România și-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Prin sprijinul constant oferit de-a lungul anilor Republicii Moldova – în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, susținerea dezvoltării economice a Republicii Moldova, inclusiv prin lărgirea accesului la piața românească, simplificarea redobândirii cetățeniei române în rezultatul căreia au beneficiat sute de mii de cetățeni moldoveni, dotarea și echiparea mai multor instituții publice din Moldova, oferirea expertizei românești în mai multe domenii de politici publice – România a demonstrat că ideile proiectului propus de către Platforma DA sunt pe deplin viabile.

Pentru punerea în practică a proiectului nu este nevoie de schimbări în textul Constituției Republicii Moldova. Înfăptuirea acestui proiect necesită o majoritate parlamentară și un guvern cu aspirații pro europene și pro românești, capabile să negocieze și să ratifice în parlament Acordul interstatal de fraternitate și de parteneriat european privilegiat între Republica Moldova și România. Acordul trebuie să conțină următoarele stipulări:

  1. Conceptul instituțiilor comune pe principiul „construcției comunitare europene” (după modelul Comisiei și Parlamentului European), formate dintr-un număr egal de comisari sau deputați din ambele state, ce se vor întruni în sesiuni periodice la București şi Chișinău şi care se vor preocupa de armonizarea legislației Republicii Moldova cu cea europeană, și implicit românească.
  2.  În competența Adunării Parlamentare se prezumă votarea legislației comunitare, care va fi reconfirmată de votul parlamentelor ambelor state, votarea Bugetului comun.
  3. Comisia moldo-română, formată dintr-un număr egal de reprezentanți ai Guvernelor României şi Republicii Moldova, va avea, în sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de integrare social-economică și cultural-spirituală a Republicii Moldova și României, apropierii multidimensionale a Republicii Moldova de Uniunea Europeană prin intermediul suportului României.
  4. Identificarea proiectelor de asistenta financiară internațională pentru Fondul de soluționare a conflictului transnistrean (unui mini-plan Marshall) şi reabilitarea social-economică post conflict a Republicii Moldova.
    Pentru prima dată în istoria politică a Republicii Moldova un asemenea program electoral ar pune pe picior de realizare practică procesul de consolidare a comunității naționale românești prin integrarea etapizată a Republicii Moldova în Uniunea Europeană prin intermediul suportului și implicării directe a României”.

📣 „Electorala 2021” reprezintă o rubrică în care sunt publicate informații de prezentare a concurenților electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, ideile lor, mesajele de campanie ce pot fi expediate de echipele concurenților electorali.  

Articole asemănătoare

Back to top button