fbpx

video | Cum începe și se finalizează cariera unui judecător: Condiții, etape și proceduri

Cariera judecătorilor este esențială pentru asigurarea independenței și integrității domeniului. Modul în care aceștia acced în funcție și sunt promovați influențează direct calitatea actului de justiție, iar cariera magistraților include mai multe etape, cerințe și proceduri.

Subiectul a fost abordat într-un material video informativ realizat de IPRE. La realizarea acestuia au participat membrii Grupului de Experți în domeniul Justiției: Iulian Rusu, Veronica Mihailov-Moraru, Svetlana Balmuș și Tatiana Ciaglic.

Potrivit autorilor, pentru a deveni judecător, candidații urmează să dețină o diplomă de licență și de master în domeniul dreptului, să absolve cursurile de formare inițială la Institutul Național al Justiției sau să dețină experiență în domeniul dreptului, activând în alte profesii juridice. De asemenea, ei trebuie să cunoască limba română și să demonstreze o reputație ireproșabilă.

Candidații cu vechime în muncă de cel puțin șapte ani în domeniul juridic nu necesită să treacă instruirea inițială la Institutul Național al Justiției. Odată ce sunt întrunite condițiile, persoanele în cauză trec o evaluare la Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor din cadrul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

În rezultatul evaluării, aceștia sunt înscriși la concursul pentru ocuparea funcțiilor vacante de judecător. Colegiul pentru evaluarea performanțelor judecătorilor din cadrul CSM analizează candidaturile la funcția de judecător care doresc să fie numiți până la atingerea plafonului de vârstă. După evaluare, CSM decide asupra carierei judecătorilor și propune candidații selectați spre numire prin decret prezidențial de către Președintele Republicii Moldova.

Transparența procesului de accedere și promovare în funcția de judecător, promovarea în bază de merit, dar și motivarea deciziilor de promovare sunt condiții esențiale pentru a ne asigura că sistemul instanțelor judecătorești este format din judecători integri și profesioniști.

Acest material video a fost elaborat în cadrul proiectului „Grupul de Experți în domeniul Justiției”, implementat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene și susținut financiar de Departamentul Justiție și Drepturile Omului al Fundației Soros Moldova.

CITEȘTE ȘI:

infografic | Cine, cum și în ce mod poate deveni judecător? Șase etape ale carierei unui magistrat

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button