Refugiați ucraineni, angajați în R. Moldova. Experiența companiei Fujikura Automotive: „Integrarea în câmpul muncii facilitează integrarea în societate”

Fujikura Automotive MLD, care activează în subzona ZEL Vulcănești, este un exemplu de companie care a angajat zeci de ucraineni care și-au găsit refugiul în Republica Moldova după începerea războiului din Ucraina.
Despre cum s-au integrat refugiații ucraineni, dar și cum Fujikura Automotive a beneficiat de asistența Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în angajarea acestora, precum și ce condiții de muncă li se oferă refugiaților, am discutat cu Angela Piliughin, director general al Fujikura Automotive Moldova.
Î: Criza refugiaților din Ucraina este un fenomen tragic pentru multe familii din țara vecină. Totuși, refugiindu-se în alte state, unii dintre aceștia își găsesc un loc de muncă și încearcă să se integreze în societate. Din punct de vedere al pieței forței de muncă, ce perspective oferă acest fenomen pentru companiile din Republica Moldova, în căutare de angajați?
R: Noi, Compania Fujikura Moldova, împreună cu angajații noștri, din primele zile ale războiului din Ucraina am fost deschiși să acordăm ajutor și susținere persoanelor refugiate. Atât angajații noștri, cât și compania, au făcut donații. Firma Fujikura Moldova a donat 500 mii de lei pentru suportul refugiaților, a prestat refugiaților servicii de transport, și, bineînțeles, atunci când am primit cereri de angajare, am decis să oferim și posturi de muncă. Totuși, nu cred că persoanele refugiate reprezintă un potențial semnificativ pentru piața muncii din țara noastră, deoarece în majoritatea lor sunt femei cu copii mici, care nu au posibilitate să-și înscrie copiii în grădinițele din Moldova. Cred că accesul copiilor din Ucraina în instituțiile preșcolare ar îmbunătăți situația.
Î: Cunoaștem că Fujikura Automotive, compania a cărei directoare sunteți, a făcut în ultima perioadă o serie de angajări a unor persoane care s-au refugiat în Republica Moldova. Cum ați reușit să stabiliți legătura cu aceste persoane și de ce credeți că aceștia au ales să lucreze anume la compania pe care o reprezentați?
R: Una dintre sursele de comunicare cu refugiații au fost acele curse de autobuz, organizate de Compania Fujikura pentru transportarea refugiaților de la vama cu Ucraina în orașul Chișinău. La fel, periodic publicăm anunțurile noastre de angajare în presă, și în alte surse de informare.
Î: Există anumite facilități pe care le oferiți acestor angajați? Cum se descurcă aceștia și cum se integrează la locul de muncă?
R: Compania întreprinde toate măsurile pentru a facilita încadrarea în firma noastră: efectuarea examenului medical la angajare în policlinica cu care avem contract de colaborare, consultanta în diferite domenii în caz de necesitate, transport, cursuri de formare… etc.
Fujikura Automotive este o echipă internațională și multiculturală. La noi muncesc persoane din diferite țări, suntem obișnuiți să comunicăm în mai multe limbi, toți colaborăm cu respect și înțelegere”.
„Oamenii din Ucraina, fiind dornici să muncească, s-au integrat foarte bine în echipa Fujikura”
Î: Care a fost rolul GIZ în acest proces?
R: Atunci când am întâlnit dificultăți în cadrul legislativ pentru angajarea refugiaților, am colaborat intens cu GIZ pentru a informa Guvernul despre aceste dificultăți, și pentru a le înlătura.
Î: Cum se exprimă colaborarea cu GIZ și ce beneficii a adus aceasta pentru Fujikura Automotive?
R: Firma Fujikura colaborează cu GIZ din anii 2014- 2015, când abia se planifica deschiderea afacerii în Republica Moldova. De atunci am colaborat în diferite domenii. GIZ ne-a oferit informația necesară pentru a efectua studiul de fezabilitate a proiectului nostru din Moldova, ne-a acordat asistență în identificarea viitorilor parteneri de afacere, ne-a oferit suportul în materie de consultanță pentru o serie de întrebări referitoare la legislația vamală, legislația muncii, etc. Suportul GIZ ne-a ajutat mult în luarea deciziei lansării celor două fabrici de producere Fujikura din Moldova, și ne-a fost de folos în rezolvarea altor întrebări.
Î: Ce ar putea face mediul de afaceri și companiile locale pentru ca cetățenii străini care ajung, forțați de circumstanțe, în Republica Moldova, să se integreze mai ușor în societatea de aici?
R: Integrarea în câmpul muncii facilitează integrarea persoanei în societate în general. Când au un job, oamenii obțin o sursă de existență, și, respectiv, capătă încredere în viitor, comunica cu colegii, își fac prieteni, se integrează în viața societății. Ei mai ușor pot să găsească un sprijin, un sfat, un ajutor în caz de necesitate.
Cred că multe companii locale deja oferă acest sprijin de a le oferi un job refugiaților din țara vecină.
Fujikura Automotive, prezentă pe piața moldovenească din anul 2016, este specializată în producerea echipamentelor și utilajului pentru domeniile telecomunicații, energetică, industrie, electronică digitală și transporturi.
Investitorul din Japonia și-a început activitatea în Comrat în 2017. Datorită procedurilor simplificate de încadrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, dispuse de Comisia Situații Excepționale (CSE), compania a angajat cel puțin 17 refugiați din Ucraina.
Întreprinderea Fujikura Automotive MLD este unul dintre beneficiarii proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice” (MEPA), implementat de către GIZ Moldova, cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).