fbpx

Împreună împotriva stereotipurilor de gen! Tinerii pot deveni protagoniștii unui proiect despre egalitate și orientare în domeniile STEM și TIC

Mai mulți tineri și tinere vor fi informați și instruiți să identifice și combată stereotipurile de gen, vizionând sau fiind protagoniștii unei serii de materiale despre egalitate și orientare în carieră în domeniile STEM și TIC. TEKEDU a lansat primul video și podcast din cadrul proiectului PRACTIC.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Inițiativa este implementată în contextul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. PRACTIC își propune creșterea nivelului înțelegerii stereotipurilor și a egalității de gen în rândul tinerilor, dar și informarea lor despre diversitatea locurilor de muncă în TIC și STEM, prin producerea e unor emisiuni video lunare și podcast-uri.

Un alt scop al proiectului este organizarea unui program de orientare în carieră destinat tinerilor care vor să înțeleagă mai bine viitorul locurilor de muncă. De asemenea, va fi dezvoltat un joc de autoevaluare (set de instrumente) pentru crearea activităților de explorare a carierei.

Videourile vor fi publicate lunar și vor aborda subiecte precum evoluția joburilor, egalitatea de gen în câmpul muncii, competențe umane necesare noilor angajați și altele. Acestea vor fi discutate și în cadrul podcastului cu invitați din domeniul STEM, antreprenoriat, persoane publice, personalități și experți din diferite domenii.

În vara acestui an, programul de orientare în carieră va instrui timp de 10 zile adolescenți și adolescente din Strășeni și Fălești. Protagoniștii vor dobândi competențe necesare pentru profesiile viitorului, iar ulterior, în baza aceluiași conținut, va fi dezvoltat un joc de autoevaluare. Acesta va fi donat școlilor, centrelor de tineret și altor instituții din localitățile menționate, pentru a fi utilizate de tineri în explorarea personalității, competențelor și compatibiltăților cu diferite domenii.

TEKEDU este onorat să continue eforturile de asigurare a egalității de gen în sectorul TIC și STEM, iar prin
intermediul programului PRACTIC vom genera resurse valoroase pentru tinerii din raioanele Strășeni și Fălești și nu doar. Suntem recunoscători față de UN Women Moldova și UNFPA Moldova pentru încrederea acordată și construirea unui parteneriat eficace”, afirmă Mihaela Iurașcu, președinta A. O. Educat.

„Stereotipurile de gen adesea influențează tinerii și tinerele când își aleg viitoarea profesie. Percepția stereotipizată precum că fetele sunt muncitoare, dar au mai puține abilități în domeniul STEM și TIC, descurajează fetele și le poate limita oportunitățile. De asemenea, în lipsa promovării unor modele de femei care au reușit să facă performanță în STEM sau TIC, aceste domenii rămân a fi mai puțin atractive pentru fete. Sperăm că prin acest proiect, dar și prin intermediul altor inițiative în acest domeniu, vom contribui la eliminarea stereotipurilor legate de profesii pentru băieți și profesii pentru fete, lărgind viziunea asupra posibilităților de carieră în rândul tinerilor și tinerelor din Republica Moldova”, spune Viorica Culeac, coordonatoare de program la UN Women.

Pentru a fi la curent cu următoarele subiecte abordate, urmări paginile de Facebook, Instagram și Linkedin TEKEDU, GirlsGoIT și Edu Tolk.

Dacă reprezentați o școală, Centru de tineret sau comunitate din Strășeni sau Fălești – nu ezitați să completați formularul pentru a deveni partenerii proiectului în localitatea voastră, iar dacă ați privit video-ul puteți lăsa un feedback pentru podcast.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button