ghid | Strategii utile pentru ca restaurantul tău să „supraviețuiască” în plină criză de coronavirus

Criza provocată de noul coronavirus a adus cu sine o mulțime de pierderi sferelor publice, transportului, turismului și sectorului de ospitalitate – în general. În această listă intră și o bună parte a restaurantelor care nu au putut face față lipsei de clienți și, prin urmare, au înregistrat scăderi în vânzări cu până la 30%.
Unele localuri nu și-au închis ușile și continuă să activeze, dar acordă maximă atenție măsurilor de prevenire a virusului COVID-19. Chiar și așa, ele se confruntă cu anularea rezervărilor. Totuși, în momente dificile ale pandemiei există soluții ce implică strategii bine puse la punct.
În acest sens, a fost creat un ghid pas-cu-pas pentru a ajuta afacerile mici și mijlocii să supraviețuiască crizei actuale. Dacă deții un local sau ești director de marketing în unul dintre restaurantele care suferă de criză, acest articol e pentru tine!
1. Reorganizează activitatea localului
În perioadă de criză și situații excepționale trebuie să ai un plan pregătit ca să le poți face față. Managementul riscurilor te va ajuta să iei decizii cât mai rapide și să te adaptezi la circumstanțele create de pandemie. De exemplu, ai putea face modificări în gestionarea furnizorilor care la fel au de suferit din cauza transportului.
Criza abia și-a făcut apariția și trebuie să acționezi cât mai rapid. Așadar, colaborează cu furnizorii care operează doar cu produse autohtone. Reorganizarea activității la nivel de administrare și subordonați te-ar ajuta să faci față crizei și să redresezi consecințele situației de carantină.
2. Introdu serviciul obligatoriu de livrare pe tot teritoriul țării
Dacă restaurantul tău nu are serviciul de livrare, este momentul oportun să îl introduci pentru a oferi clienților tăi posibilitatea de a nu părăsi locuința și de a se simți în siguranță. Restaurantele care s-au adaptat rapid la cererea sporită a serviciului de livrare au înregistrat creșteri cu până la 12% la acest serviciu. Așadar, ia în considerare sfatul și fii mai aproape de nevoile clienților tăi.
3. Crește-ți prezența pe online
De ce merită să te promovezi mai bine pe online? Pentru că 80% din clienții tăi cu siguranță petrec minim patru ore pe zi în Internet și preponderent pe rețelele de socializare. În 2020, prezența pe Internet a internauților va crește cu până la 95%, ce ar fi să profiți de aceasta și să faci o promovare online eficientă a restaurantului tău? Pentru a evita un colaps în afacerea ta, păstrează bugetul destinat marketing-ului digital, pentru a fi în contact cu publicul tău țintă care s-a mutat pe online.
4. Ajută și fii parte din soluție
În aceste momente dificile, afacerile trebuie să dea dovadă de solidaritate și să participe activ la stoparea răspândirii coronavirusului. În acest sens, pentru a-ți crea imagine pozitivă, dar și pentru a ajuta societatea și economia, ajută și implică-te activ în campaniile de ajutor pentru cei care se confruntă direct cu virusul (medicii, polițiștii, salvatorii etc). Livrează-le prânzuri sau cine calde în timpul schimburilor de zi și de noapte. Doar cu solidaritate și suport vom reuși să trecem de pandemia actuală.
Suntem la începutul unei perioade dificile și în mod evident consecințele noului virus vor fi resimțite în toate sferele de activitate. Tot ce ne rămâne e să găsim oportunități care ne stau la îndemână și să le utilizăm cât mai eficient cu putință.