fbpx

Cum am putea să protejăm copiii de exploatarea sexuală online? Soluții propuse de tinerii din Moldova

Cum depistăm propunerile suspecte? Cât de sigure sunt ofertele de angajare peste hotare? Ce accesează copii pe internet? Sunt doar câteva dintre întrebările la care au încercat să răspundă participanții „Anti-Trafficking Hackathon” pentru a dezvolta soluții inovatoare de combatere a traficului de ființe umane și a exploatării sexuale a copiilor, inclusiv online.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Evenimentul s-a desfășurat în perioada 6-8 noiembrie 2020, fiind o premieră la nivel regional. În cadrul acestuia au participat 36 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului, care activează în patru domenii distincte: tehnologii informaționale, design, antreprenoriat și combaterea traficului de ființe umane. Ghidați de experți, participanții au dezvoltat instrumente funcționale care să combată fenomenele.

CoParent

O extensie web, concepută să analizeze conținutul accesat de copii și să notifice părinții atunci când acțiunile lor sunt suspecte. Aceasta este destinată părinților care educă minori de până la 17 ani. Extensia detectează conținutul cu caracter sexual, fiind conectată la dicționare în diferite limbi cu un set de cuvinte suspecte, dar și la o rețea neuronală de analizare a fotografiilor.

Aceasta nu stochează date private și nu anunță organele de drept, ci doar notifică părinții pentru a lua deciziile potrivite în cazurile dubioase. O extensie de acest gen este necesară deoarece, conform statisticilor, un miliard de minori au suferit în ultimul an din cauza violenței emoționale, fizice sau sexuale, iar pandemia agravează acest fenomen.

4safe

Platformă online pentru prevenirea și diminuarea traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă. Aceasta este destinată persoanelor care caută un loc de muncă, au obținut un post, lucrează sau au muncit peste hotarele țării.

Pe de o parte, platforma verifică siguranța ofertelor locurilor de muncă, iar pe de ală parte oferă posibilitatea de a adăuga o recenzie anonimă privind o experiență de migrație în scop de muncă sau de a raporta un angajator/intermediar suspect, cazuri care să fie preluate de organele de drept.

onLife

Joc dedicat adolescenților între 12 și 18 ani, care îi avertizează despre pericolele „sexting”-ului și bullyingului. Acesta simulează situații reale și poate avea până la 5 finaluri diferite, în funcție de alegerile jucătorului. Toate poveștile se finalizează cu sugestii, pe care copiii să le ia în considerare pentru a se află în siguranță online. Scopul jocului este de a învăța adolescenții să înțeleagă un fenomen negativ într-un mod atractiv, captivant și educațional.

Printre soluțiile propuse de echipele participante se mai numără: un ChatBot pentru monitorizarea conținutului distribuit într-un canal de comunicare, o platformă online de informare despre exploatarea sexuală, o platformă de socializare sub formă de chat messenger și un joc pe bază de film, cu posibilitatea de a decide soarta personajelor.

„Anti-Trafficking Hackathon” a fost organizat în contextul Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane și în condițiile pandemiei, care a favorizat noi tendințe îngrijorătoare. Potrivit datelor oficiale, pe parcursul anului 2019, 341 de persoane din Moldova au fost victime ale traficului de ființe umane, 109 dintre acestea fiind minore. Cea mai frecventă formă de trafic de ființe umane este exploatarea victimelor cu scop de muncă, urmată de exploatarea cu scop sexual.

Articole asemănătoare

Back to top button