fbpx

Milioane de lei neraportați, utilizarea simbolurilor de stat și oferirea „pomenilor”. Încălcările depistate de Promo-Lex în campania electorală

Concurenții electorali și-au dublat activitatea în ultima perioadă. Candidații organizează întruniri cu alegătorii peste hotare, dar nu merg să discute cu votații din stânga Nistrului, conform Promo-Lex.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Observatorii au raportat cel puțin 61 de cazuri care pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative  în scop de promovare electorală. Cele mai multe au fost comise de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) – 28, PDM și Blocul „Renato Usatîi”- câte 9, Platforma DA – 5, PAS – 4, Partidul ȘOR – 3, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei – 2 și AUR – un caz.

La fel, a fost depistat un caz care poate fi calificat drept oferire de cadouri cu impact electoral. Candidatul vizat este din Platforma DA. Formațiunea, dar și PAS; BECS și AUR au utilizat li imagini sau simboluri de stat în procesul de promovare.

De asemenea, BESC, AUR și PAS au utilizat cultele religioase. Șapte cazuri raportate țin de intimidare și utilizarea violenței: de trei ori victimă au fost membrii AUR, de două ei ar fi comis acțiunile în cauză, iar câte un caz vizează PACE și BESC.

Concurenții electorali continuă să nu raporteze cheltuielile reale suportate. Dintre cele peste patru milioane de lei neraportate, 1,3 sunt ale BECS, peste 540.000 ale PAS, mai mult de 490.00 – ale PPDA, mai mult de 300.000 fiecare – AUR,  Partidul ȘOR, Congresul Civic și PDM, PACE – peste 199.000,  iar Blocul „Renato Usatîi”, PUN,  PDCM, PDA, Partidul NOI, Partidul Verde Ecologist, Partidul Democrația Acasă, Partidul Legii și Dreptății – mai puțin de 100.000 de lei.

Articole asemănătoare

Back to top button