fbpx

De la 139 la 146 secții de votare peste hotare. Sandu: Decizia CEC e una formală și insuficientă

Decizia de azi a CEC de suplimentare a secțiilor de vot din străinătate de la 139 la 146 este una formală și insuficientă – consideră șefa statului. Potrivit Maiei Sandu, sunt cel puțin 10 secții de vot în Europa în care s-au terminat buletinele de vot la ultimul scrutin și mii de cetățeni au fost privați de dreptul de a-și exprima votul. „Aceste regiuni, cu concentrare mare de cetățeni moldoveni, nu au fost abordate cu toată seriozitatea în proiectul votat azi”, susține președinta.

Afirmațiile au fost făcute după ce astăzi, 8 iunie, Comisia Electorală Centrală și-a modificat decizia prin care a aprobat deschiderea a doar 139 de secții de votare în străinătate. Asfel, potrivit deciziei CEC de astăzi, peste hotarele R. Moldova vor fi deschise 146 de secții de votare.

„CEC nu este un for politic, iar deciziile acestei instituții trebuie să fie tehnice, neutre și profesioniste și să asigure exercitarea dreptului de vot de fiecare cetățean. Forțele politice care influențează unii membri ai CEC se opun democrației prin toate mijloacele și se tem de voința cetățenilor din frica de a pierde puterea și imunitatea în fața justiției.

Situația în care cetățenilor țării le este închisă în nas ușa secției de vot, din cauza epuizării buletinelor de vot, este un maxim eșec al Comisiei Electorale Centrale. Repetarea unei situații similare și în acest an va însemna că membrii CEC își folosesc mandatul pentru a influența intenționat mersul alegerilor. Membrii CEC care admit și creează artificial aceste situații trebuie să poarte răspundere în fața legii”, susține Maia Sandu.

„În democrație e important ca fiecare cetățean să își exprime votul, iar statul nu are dreptul să pună interese înguste politice de-asupra valorilor democratice”, a adăugat ea.

Amintim că PAS, Platforma DA și AUR au anunțat deja că vor contesta la Curtea de Apel decizia CEC de astăzi, motivând că numărul de secții de votare este insuficient.

Citește și: doc | Parlamentare: Lista secțiilor de vot din diaspora, publicată

Articole asemănătoare

Back to top button