fbpx

video | Noi o aruncăm, alții o folosesc cu succes! În R. Moldova există o tehnologie unică de prelucrare a penei de pasăre

Tehnologiile de ultimă generație ne permit astăzi să reciclăm și reutilizăm o bună parte a resturilor și deșeurilor generate de oameni. Însă unele dintre ele, până în prezent, nu au fost cercetate și valorificate, fie din lipsa mijloacelor bănești, fie din lipsă de informații.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deși mulți percep penele ca pe un rest ce trebuie aruncat la gunoi, în multe țări acestea sunt valorificate cu succes. Pentru asta există și o tehnologie specială – cea de prelucare a penei de pasăre. De o perioadă de timp, respectiva tehnologie este brevetată și implementată cu succes în Republica Moldova.

Ce înseamnă tehnologia de prelucrare a penei?


Acest proces inovațional folosește biotehnologiile si metode specifice de uscare si mărunțire prin activarea moleculelor. Tehnologia asigură o eficienţă maximă de prelucrare a penelor într-un produs uşor asimilabil, folosind doar energie electrică fără emisii poluante și fără a folosi apă în procesul de producţie. Metoda biotehnologică din reactor și cea mecano-fizică din concasor, cu influenţă directă doar asupra produsului prelucrat, exclude poluarea mediului și asigură obţinerea de noi produse proteice şi concentrate de aminoacizi.

Iată cum arată o parte a procesului tehnologic al companiei Terafix, care a brevetat cu succes tehnologia în Republica Moldova:

Tehnologia creată de Terafix are la bază două etape. Prima e legată de biotehnologii, anume aici având loc fermentarea penelor pe parcursul a câteva ore în condiții speciale de temperatură, umiditate și amestecare continuă. La a doua etapă, produsul intermediar fermentat este supus unor condiții de turbulență extremă, aici având loc mărunțirea și uscarea simultană a produsului finit la temperaturi joase.

Ce se obține în urma prelucrării penei?

Produsul obținut este un concentrat proteic din pană de pasăre, folosit la hrănirea animalelor de fermă, păsări, pești, animale de blană și animale de companie.

El are următoarele caracteristici: este dispersat, are culoare galben-cenușie fără urme de mucegai, miros caracteristic specific și fracţiunea masică de proteină nu mai puţin de 84% (în substanţă uscată). Conținutul maxim admis de elemente toxice, micotoxine, radionuclizi, nitrați și nitriți, toxicitatea totală, precum și parametrii microbiologici în produsul finit se încadrează în prevederile normelor sanitar-veterinare și reglementărilor privind siguranța alimentară.

Conformitatea se verifică periodic, cel puțin de două ori pe lună prin efectuarea analizelor de laborator specifice.

Concentratulul proteic din pană de pasăre, produs de Terafix, se numește KERAMEAL. Natural, eficient și ușor asimilabil, acesta asigură creșterea și fermitatea țesuturilor, contribuie la energia animalelor și susține sănătatea sistemului imunitar – aspecte esențiale pentru activitatea fermelor și crescătoriilor.

Detalii despre KERAMEAL, avantajele produsului și nivelul său de eficiență și asimilare – aici.

De ce Terafix?

Compania Terafix deține o tehnologie unică pe piața locală și internatională, desfășurând activitatea de utilizare a subproduselor de orginile animală nedestinată consumului uman.

În anul 2017, Terafix SRL a câștigat un proiect de transfer tehnologic: „Elaborarea biotehnologiilor inovative privind obținerea din pene de pasăre a adaosurilor proteice noi pentru optimizarea și modernizarea sistemului de creștere a animalelor și păsărilor de fermă”, în cadrul căruia au fost obținute câteva brevete de invenții asupra modului de hrănire si un brevet asupra tehnologiei.

Compania a obținut mai multe distincții la o serie de expoziții naționale și internaționale de inovații. În prezent, Terafix SRL lucrează la certificarea ISO a tehnologiei sale. Suma investițiilor în implementarea acesteia depășește 800.000 de euro.

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.
Back to top button