fbpx

Frigul și gerul bat la ușă. Cum să alegi corect o plapumă care să te încălzească în nopțile reci de iarnă?

Se apropie iarna și trebuie să alegi o plapumă? Ținând cont de numărul de produse disponibile pe piață și de diferențele de prețuri, nu e un lucru atât de simplu de făcut. Pe de o parte, îți dorești un produs calitativ, pe care îl vei putea folosi pentru o perioadă lungă de timp. Pe de altă parte, nu ai certitudinea că anume plapuma pe care ai ales-o îți va asigura căldura pe timp de iarnă, dar și confort în timpul nopților de vară.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Desigur că pot apărea și alte întrebări și probleme. Se vor forma cocoloașe? Va ieși oare materialul interior la suprafață sau țesătura va începe să producă un sunet iritant? E ușor de curățat? Poate provoca alergii? Lista poate continua la nesfârșit. Așadar, îți recomandă să lași emoțiile și să urmezi câțiva pași simpli pentru a identifica plapuma ideală.

Chiar sunt dăunătoare plapumele din lână și puf?

Gândește-te cât de des va trebui să speli plapuma. Există păreri că materialele naturale utilizate pentru umplutură pot provoca alergii. Deși, dacă porți o geacă din puf natural și nu faci alergie atunci nu există riscuri nici în cazul plapumei. Totuși, nu e potrivit să o folosești zilnic pentru că e nevoie să o speli mai des, iar dacă există antecedente în istoria ta medicală, ai putea suferi de alergia provocată de praful pe care îl adună plapuma.

Aici, intervine a doua parte. O plapumă din materiale naturale e mai greu de spălat și trebuie uscată rapid, deoarece materialul din interior poate putrezi. Astfel, vei deveni un client fidel al spălătoriilor chimice. Dar, în prezent, sunt excluse orice fel de riscuri alergice. Totuși, există o alternativă – plapumele sintetice, care nu provoacă alergii. Acestea sunt foarte versatile, comode în utilizare și îți oferă căldură, fără a-ți provoca dureri de cap și griji auxiliare. La fel, plapumele din bambus și tencel îți pot asigura un mediu lipsit de alergii, deoarece sunt create din fibre naturale ecologice.

Nu uita despre materialele naturale și inovative

Pe lângă produsele menționate anterior, mai există și plapume din bumbac și mătase. Primele sunt cunoscute datorită perioadei lor lungi de exploatare. Ele asigură o circulație bună a aerului, dar nu păstrează prea bine căldura, ceea ce le face perfecte pentru perioada de vară. În schimb, mătasea are o calitate unică – iarna încălzește, iar vara este răcoroasă.

Atunci când alegi o plapumă din bumbac, citește pe etichetă dacă nu conține și alte materiale sintetice, iar în cazul pieselor din mătase – vezi dacă firul materialului nu se întrerupe dintr-un capăt în altul.

La magazinul Millitex din Chișinău, poți găsi plapume turcești, fabricate din materiale noi, inovative. De exemplu, plapumele din bambus sunt higroscopice (absorb umezeala), iar cele din eucalipt previn răcelile.

 

Verifică calitatea și cantitatea materialului interior

Este foarte important să faci asta dacă vrei să decizi cât de călduroasă trebuie să fie plapuma. În momentul fabricării unei plapume mari, materialul inițial are forma unor pânze, care sunt tăiate și puse în interiorul husei textile. Evident, în proces mai rămân resturi, acestea fiind utilizate pentru producerea plapumelor ieftine, care nu sunt la fel de fiabile și își pierd rapid structura.

Cum să distingi o plapumă care este făcută din resturi? În primul rând trebuie să atragi atenție la culoarea materialului exterior. Dacă acesta este pestriț, cel mai probabil au fost utilizate rămășițe. Următorul pas este grosimea plapumei. Din dorința de economie, producătorii pot întinde o singură pânză la dimensiuni mai mari, ceea ce face capetele mai pline și pufoase, iar mijlocul gol.

Cantitatea de material e un aspect la fel de important. O plapumă pentru toate anotimpurile, în medie, are 300 gr/m2, cele mai subțiri – mai puțin, respectiv plapumele groase – mai mult. Adică, cu cât e mai consistentă plapuma, cu atât mai bine va conserva căldura.

Cum alegi stofa exterioară?

În primul rând, pe tot perimetrul plapumei trebuie să fie bine cusută o bandă care te asigură că umplutura plapumei va rămâne intactă. În al doilea rând, husele de plapumă fabricate din materiale naturale precum tecul, satinul sau percalul, asigură o circulație mai bună a aerului. Țesăturile sintetice, chiar dacă sunt mai ieftine, se vor scămoșa și se vor electriza.

 

Alege un produs calitativ, nu o plapumă ieftină

Este evident faptul că produsul calitativ va avea și un preț mai ridicat, dar pentru o odihnă calitativă și pentru o experiență tactilă pe măsură ar fi bine să nu economisim prea mult. Sigur, uneori achiziționăm o plapumă doar pentru aspectul exterior, dar această trăsătură nu este un echivalent al calității, prin urmare e bine să luăm în calcul fiecare detaliu din cele menționate anterior.

Pentru a fi mulțumit de achiziția făcută, alege o plapumă care te va avantaja din toate perspectivele: calitate, preț și aspect.

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button