fbpx

5 semne când copilul trebuie verificat la neurolog

Este de-a dreptul dificil să crești un copil sănătos și activ din punct de vedere social, iar pentru părinți cel mai complicat poate fi segmentul legat de sănătatea celui mic. Unul dintre elementele importante e mersul la un control neurologic.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Când trebuie făcut și care sunt cele cinci semne de îngrijorare când trebuie să duci copilul la un medic neurolog, iată la ce întrebări au dat răspuns specialiștii echipei SANTE Moldova în rândurile ce urmează.

1.Tremurul bărbiei și tensionarea fontanelei

Nou-născuții și bebelușii au câteva mici probleme pe care un medic neurolog ar trebui să le examineze în primul rând:

  • Tremurul bărbiei în timpul plânsului – deși se consideră că acest lucru poate fi normal până la vârsta de 2 luni, deoarece sistemul nervos este încă imatur, ar fi bine venit să duci copilul la un control de rutină.
  • Tensionarea fontanelei – fontanela reprezintă un punct de conexiune ale oaselor craniului acoperită cu o membrană ultra rezistentă, care în timp se închide. Dacă observi că fontanela devine vizibilă când cel mic plânge, atunci e momentul potrivit să mergi la un neurolog.

2. Copilul suferă de convulsii febrile

În cazul în care copilul suferă de convulsii febrile la creșterea înaltă a temperaturii, atunci e necesar controlul la un medic neurolog, deoarece acestea pot duce la afectarea sistemului nervos, dacă durează mai mult de 5 minute și sunt însoțite de:

  • Gât rigid
  • Tulburări de respirație
  • Somnolență sporită

3. Copilul are cefalee însoțită de vomă

Evident, acest lucru trebuie să fie un semnal puternic de alarmă, deoarece poate însemna:

  • O contuzie, dacă cel mic a căzut.
  • Epilepsie, dacă e vorba despre episoade repetate.
  • Tensiune înaltă, dacă există o predispoziție survenită încă din perioada uterină.

4. Copilul are întârzieri în dezvoltare

Din ce în ce mai des mămicile folosesc scuza „Fiecare copil are ritmul său”, în realitate aceasta e doar parțial adevărată și dacă vedem că cel mic ajunge curând la vârsta de 2 ani și nu rostește cuvinte sau mici enunțuri, atunci un control la neurolog e obligatoriu. În acest fel, poate fi la timp depistat orice retard mintal sau alte tulburări ale sistemului nervos.

5. Copilul a căzut și s-a lovit

Ca în orice altă situație, recomandarea specialiștilor e ca părinții să ducă copilul la un control medical după orice căzătură, deoarece în acest fel se exclud repercusiunile grave. Evident, semnele de alarmă trebuie să fie:

  • Somnolența bruscă.
  • Leșinul.
  • Vărsături.

Ești în căutarea unui neurolog pediatru în Chișinău care chiar ți-ar putea răspunde la toate întrebările? Te așteptăm la Clinica SANTE, acolo unde găsești specialiști calificați, examene medicale și analize de laborator la cel mai înalt nivel și grijă față de toți pacienții, de la mic la mare.

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button