fbpx

vox | Neutralitatea Republicii Moldova: Ce știu cetățenii despre ea și dacă ne protejează de un eventual război

Ce este statutul de neutralitate a Republicii Moldova? Este acesta un garant al securității statului nostru? ZUGO a întrebat trecătorii din centrul capitalei și a aflat ce cunosc cetățenii despre aceste subiecte. Totodată, redacția noastră a consultat și opinia avizată a unui expert din domeniu, care ne-a oferit răspunsurile la aceste întrebări.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Așadar, majoritatea persoanelor întrebate consideră că o țară neutră reprezintă un stat care nu se implică în conflicte militare. Întrebați dacă neutralitatea protejează Republica Moldova de eventuale agresiuni, câțiva dintre protagoniștii videoclipului au răspuns că speră la acest lucru. Alții au fost mai pesimiști, susținând că un stat neutru nu are garanția că va rămâne protejat.

Ce spun experții

Care este totuși răspunsul corect la cele două întrebări? În ajutor ne vine doctorul habilitat în științe politice, Svetlana Cebotari.

Potrivit expertei, neutralitatea reprezintă statutul unui stat de a nu se implica în războiul existent dintre două sau mai multe state beligerante. Acest lucru presupune de a nu oferi teritoriu, spațiul aerian, acvatic și sprijin statelor beligerante.

În contextul invaziei rusești din Ucraina, experta ne spune ferm că statutul de neutralitate nu este un garant al securității unui stat.

Totodată, un sondaj realizat în octombrie curent de CBS-AXA în colaborare cu Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare arată că 30% dintre moldoveni ar considera că neutralitatea R. Moldova întărește siguranța națională în actualul context regional, în timp de 26% dintre respondenți ar consideră că neutralitatea mai degrabă ar întări siguranța națională. 17% ar considera că mai degrabă nu, iar 13 la sută ar crede că nu. Alte 14% nu au putut oferi un răspuns.

Articole asemănătoare

Back to top button