fbpx

vox | Ar trebui ca R. Moldova să întărească Armata Națională? Părerile cetățenilor și a experților

Care este rolul de bază al Armatei Naționale? Ar trebui ca Republica Moldova să investească în întărirea ei? Răspuns la aceste întrebări au dat trecătorii din centrul Chișinăului. De asemenea, ZUGO a solicitat părerea unui expert în domeniu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Majoritatea cetățenilor sunt de acord cu ideea că Armata Națională are rolul de a apăra statul. Unii consideră că aceasta nu are capacitatea de a proteja Republica Moldova în cazul unei invazii. Alții însă cred că abilitățile armatei sunt subestimate, iar ceea ce-i lipsește este doar o dotare performantă.

Întrebați dacă Republica Moldova ar trebui să investească în întărirea capacităților și armamentului Armatei Naționale, o bună parte a considerat că „este loc de mai bine” și „orice țară trebuie să-și dezvolte armata sa”.

Ce spun experții?

Totuși, care este opinia experților la acest subiect? ZUGO a solicitat părerea lui Ion Coropceanu, general de divizie în rezervă, doctor în științe politice, Agenția pentru Știință și Memorie Militară.

„Carta ONU, membru a căreia este și Republica Moldova, stabilește dreptul fiecărui stat la apărare. În acest context, Republica Moldova consideră dreptul și obligațiunea sa de a avea forțe armate. Astfel, existența acestora este una constituțională și stabilește că sarcina lor este apărarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a declarat expertul.

Expertul susține că Armata Națională trebuie să aibă o structură modernă și să fie asigurată cu tehnica necesară.

„Trebuie să avem o structură modernă, contemporană, în care să fie regăsite toate genurile de arme, categoriile de forță, iar ele trebuie să fie completate cu efectiv pregătit, tehnică contemporană, asigurate financiar respectiv. La aceste capitole noi avem rezerve în comparație cu alte state și este datoria noastră să le asigurăm funcționalitatea lor”, a conchis Ion Coropceanu.

Republica Moldova are armată funcțională care corespunde necesităților de apărare a țării?

De asemenea, un sondaj realizat în octombrie curent de CBS-AXA în colaborare cu Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare arată că 35% dintre moldoveni ar considera că Republica Moldova mai degrabă nu ar avea o armată funcțională și care corespunde necesităților de apărare ale țării, în timp ce 31% dintre respondenți ar considera acest lucru cu siguranță. 19% ar considera că mai degrabă da, iar 6 la sută ar crede cu siguranță că da. Alte 9% nu au putut oferi un răspuns.

Republica Moldova are nevoie să-și întărească armata?

37 la sută din aceeași respondenți ar crede cu siguranță că Republica Moldova are nevoie să-și întărească armata, iar 34% ar susține că mai degrabă da. 12% însă ar consideră că Arma Națională cu siguranță nu are nevoie de întăriri, iar 11% ar crede că mai degrabă nu. 6% dintre respondenți nu au oferit un răspuns.

Republica Moldova trebuie să accepte ajutor internațional pentru reformare?

Întrebați dacă statul nostru ar trebui să accepte ajutor internaționat pentru reformare, circa 35% dintre respondeți ar considera că mai degrabă da, iar alți 32% – cu siguranță da. 12% ar susține că acest ajutor cu siguranță nu ar trebui acceptat, 10% – mai degrabă nu, iar 12% au ales să nu răspundă.

Articole asemănătoare

Back to top button