fbpx

Voucherul cultural pentru tineri este oficial disponibil! Cum să beneficiezi de el

Programul Național „Voucher cultural” este oficial disponibil de joi, 17 septembrie. Acesta este dedicat celor care au împlinit 18 ani. Astfel, tinerii vor intra în posesia unui voucher anual în valoare de 1000 de lei, menit să le faciliteze accesul la produse și servicii culturale, cum ar fi spectacole de teatru, concerte, produse cinematografice, achiziții de cărți etc. Voucherul este electronic și se folosește doar online. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru a beneficia de voucherul cultural este nevoie să dețineți semnătura electronică (mobilă) pentru a vă autentifica pe pagina de plăți electronice mpay.gov.md, prin intermediul căreia va fi efectuată plata pentru produsul cultural selectat.

Ce este semnătura electronică?

Semnătura electronică (mobilă) este identitatea digitală a persoanei. Cu ajutorul semnăturii vă puteți autentifica pe platforme digitale, puteți semna documente electronice sau să întocmiți cereri online pentru anumite servicii, care, în mod obişnuit, sunt accesibile doar prin prezenţa fizică şi prezentarea actului de identitate. Semnătura electronică este o confirmare că în fața calculatorului sau telefonului mobil sunteți chiar Dvs. Semnătura electronică, inclusiv cea mobilă, are aceeași valoare și putere juridică, precum semnătura de mână (olografă).

Cum obții semnătura electronică?

Procedura de obținere e foarte simplă – poate fi obținută la diverse instituții în funcție de instrumentul de semnătură electronică pe care dorim să-l folosim.

Pentru semnătura electronică mobilă cetățenii trebuie să se adreseze la operatorii de telefonie mobilă (Moldcell sau Orange). Aceasta reprezintă identificatorul digital al unei persoane prin intermediul cartelei SIM.

Semnătura electronică pe USB token se eliberează beneficiarilor de către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică și poate fi utilizată doar introducând dispozitivul de tip usb token în calculator (urmați pașii pe www.semnatura.md).

Semnătura electronică în baza buletinului de identitate electronic – reprezintă actul de identitate care conţine mijloacele semnăturii electronice şi certificatele cheilor publice. Acestea se introduc în mediul de stocare electronică a datelor și se eliberează la solicitarea cetățeanului Republicii Moldova de către Agenția Servicii Publice (https://servicii.gov.md/ro/service/015000189).

Cum mă autentific cu ajutorul semnăturii electronice?

La accesarea oricărui serviciu electronic, care necesită autentificare, inclusiv platforma Voucher Cultural, vei fi direcționat pe platforma MPass, unde trebuie să alegi modalitatea de semnătură pe care o ai la dispoziție. Astfel, dacă ai semnătura mobilă, alegi prima opțiune, introduci numărul telefonului mobil și urmezi pașii, iar dacă deții semnătura electronică pe usb token, vei utiliza cea de a doua opțiune, introducând usb-ul în dispozitivul electronic de tip computer sau laptop. Odată autentificat, urmează pașii descriși pe platforma dedicată: www.vouchercutural.gov.md

Articole asemănătoare

Back to top button