fbpx

San Marino: Vot istoric pentru legalizarea avortului

La 43 de ani după Italia vecină, cetăţenii micii republici San Marino votează duminică, în cadrul unui referendum, pentru legalizarea avortului, un subiect extrem de controversat în acest micro-stat cu o puternică tradiţie catolică. Mica enclavă muntoasă din centrul Italiei este unul dintre ultimele state din Europa – alături de Malta, Andorra şi Vatican – care interzic complet avortul, chiar şi în caz de viol, incest, boală a fătului sau pericol pentru mamă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În total, au fost chemaţi la vot 35.411 alegători, dintre care o treime în străinătate. Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 08:00 şi se vor închide la ora locală 20:00, transmite Agerpres.

Un alt bastion anti-avort, Gibraltar, şi-a relaxat legislaţia după un referendum din iunie.

La iniţiativa Sindicatului femeilor din San Marino (Unione Donne Sammarinesi, UDS), o asociaţie feministă din anii ’70 şi ’80 relansată în 2019, locuitorii acestei ţări mici trebuie să decidă dacă vor oferi sau nu femeilor posibilitatea de a alege liber să avorteze până în a douăsprezecea săptămână de sarcină.

După aceea, avortul va fi permis doar în cazurile în care viaţa mamei este ameninţată sau în cazul în care anomaliile sau malformaţiile găsite la făt „reprezintă un risc grav pentru sănătatea fizică sau psihică a femeii”.

Deoarece în San Marino nu există sondaje de opinie, nimeni nu îndrăzneşte să facă un pronostic al referendumului, al cărui rezultat este considerat foarte incert.

„Sperăm să câştigăm. Marea majoritate a tinerilor sunt de partea noastră, pentru că aceasta este o problemă care le afectează direct viaţa. Este intolerabil să tratăm femeile care sunt forţate să facă avort ca pe nişte criminale”, a declarat Francesca Nicolini, în vârstă de 60 de ani, medic şi membră a UDS.

În prezent, avortul este o infracţiune care se pedepseşte cu până la trei ani de închisoare pentru femeie şi şase ani pentru medicul care îl efectuează. Dar, în realitate, nu a existat niciodată nicio condamnare, deoarece femeile din San Marino călătoresc în Italia pentru a face avorturi, eludând astfel legea.

Opoziţia faţă de legalizarea avortului este puternică, începând cu Partidul Creştin-Democrat (PDCS), aflat la guvernare, care a făcut apel la un vot negativ pentru a „apăra dreptul la viaţă”.

Această opoziţie a fost întărită de papa Francisc care, cu zece zile înainte de referendum, şi-a exprimat din nou dezaprobarea faţă de avort, pe care l-a comparat cu „crima”.

Dacă PDCS, care are puţin peste o treime din parlamentari, are un consemn de vot clar, problema avortului va depăşi diviziunile politice tradiţionale.

„Populaţia este foarte divizată în această privinţă. Şi chiar şi în parlament, există deputaţi din partidele progresiste care sunt împotriva avortului şi deputaţi de dreapta care sunt în favoarea acestuia, mai ales în caz de viol sau malformaţii ale fătului”, spune Manuel Ciavatta, secretar adjunct al PDCS.

Aş spune că aproximativ 50% din cei 60 de deputaţi sunt pentru şi 50% sunt împotrivă”, a declarat el pentru AFP. Indiferent de rezultat, partidul său „va respecta vocea alegătorilor”, a asigurat el.

În cazul unui vot „da”, ar fi o schimbare radicală pentru San Marino, deoarece interzicerea avortului datează din 1865 şi a fost confirmată în timpul regimului fascist (1923 – 1943) şi de codul penal din 1974.

Potrivit cifrelor Institutului italian de statistică (Istat), citate de comitetul anti-avort, femeile din San Marino au recurs foarte puţin la opţiunea avortului.

Între 2005 şi 2019, aproximativ douăzeci de femei din San Marino au făcut avort în Italia în fiecare an, cu o tendinţă de scădere accentuată în 2018 (12) şi 2019 (7).

Dar pentru cei care se opun avortului, precum Rocco Gugliotta, un lucrător de depozit în vârstă de 41 de ani, acest lucru este încă prea mult: „De ce ar trebui să decidă doar mama? Tatăl nu are nicio putere de decizie?”.

Pe de altă parte, Alfiero Vagnini, un bucătar în vârstă de 65 de ani, a optat pentru votul „da”: „San Marino este în urmă în multe domenii, trebuie să devenim o ţară mai modernă. Sper că +Da+ va câştiga, chiar dacă nimic nu este mai puţin sigur”.

Articole asemănătoare

Back to top button