fbpx

video | Un procuror ar fi ținta unei campanii de denigrare din partea PG și a lumii interlope

Procurorul Pavel Vinițchi, acuzatorul de stat în gestiunea căruia au fost majoritatea dosarelor ce țin de traficul internațional de droguri ale grupării „Borman”, recent a fost victima unei ample campanii de denigrare, în spatele căreia ar sta unii colegi din PG, dar și din cadrul altor organe de drept ale statului, precum și unii reprezentanți ai lumei interlope. Potrivit deschide.md, care citează surse apropiate anchetei, procurorul Vinițchi ar fi prezentat pe 23 septembrie un raport procurorului general Alexandr Stoianoglo. Tot prin intermediul acestui act, acuzatorul a solicitat pornirea unui dosar penal pentru amestec la înfăptuire justiției, denunțuri mincinoase, precum și tentativă de intimidare a organului de urmărire penală din partea unor persoane certate cu legea. Inițiativa a rămas fără acțiuni, asta deși conform legislației ar fi trebuit să se intervină imediat, notează sursa citată.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Numele lui Vinițchi a apărut în presă, la începutul lunii august anul trecut, fiind acuzat de către un membru al grupării „Borman” că ar fi pretins și primit mită de la acesta. Procuratura Generală a început o anchetă de serviciu, iar peste cinci luni de la apariția acelor declarații – pe 30 decembrie 2020, Colegiul disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Procurorilor a încetat procedura disciplinară intentată pe numele lui Vinițchi din motiv că nu s-a constatat comiterea unei abateri disciplinare.

Întâmplător sau nu, cu o zi înainte de pronunțarea Colegiului disciplinar al CSP, mașina porcurorului Vinițchi a fost incendiată. Deși nu este o decizie în acest caz se pare piromanul ar fi un apropiat al lui Oleg Prutean, cunoscut în lumea criminală ca „Borman”. Aceeași persoană a făcut și un denunț la Procuratura Anticorupție pe numele lui Vinițchi, însă acesta s-a dovedit a fi fals. Sursa citată intrat în posesia mai multor probe care ar putea face lumină în acest caz, dar și unde și în fața cui a greșit procurorul Vinițchi.

În august 2020, mai multe instituții media au publicat un filmuleț video cu declarațiile unui individ care susține că procurorul Pavel Vinițchi i-ar fi cerut 15 mii de euro ca să-l lase în libertate. Este vorba despre Anton Zaharov, membru al grupării criminale „Borman”, condusă de Prutean, cel care a fost eliberat în condiții dubioase din Penitenciar, la sfârșitul lunii iulie a aceluiași an. Zaharov este vizat într-un dosar de trafic cu 16,4 kilograme de hașiș din Maroc în Federația Rusă.

În declarațiile sale, făcute pentru presă, Zaharov susține că a venit la PCCOCS pe 22 iunie, după-amiază, însoțit de avocatul Maxim Chișcă, unde a avut o întâlnire cu Vinițchi.

Am intrat doar eu, avocatul a rămas după ușă. Procurorul m-a căutat în buzunare ca să nu am mijloace de înregistrare. I-am dat 5 mii de euro. Vinițchi m-a lăsat în birou și mi-a zis să-l aștept. A apărut peste vreo 30 de minute. Mi-a zis că dacă vreau să-mi rezolv problema, să-i mai aduc încă 10 mii de euro. Tol el mi-a zis să adresez în instanță o cerere de revocare a măsurii preventive și el o va susține după ce voi aduce banii”, a declarat Zaharov jurnaliștilor.

Sursa citată scrie că întâlnirea Zaharov-Vinițchi a fost confirmată și de către avocatul Maxim Chișcă, care susține că nu a participat la acea întrevedere, ci a stat sub ușă.

Clientul meu m-a rugat să-l însoțesc la PCCOCS. Dar a dorit să intre singur în biroul lui Vinițchi. A stat multișor acolo, nu știu despre ce au discutat, dar, când a ieșit, Anton mi-a zis să scriu o cerere de revocare, căci Vinițchi o va susține. A doua zi, cererea de revocare a fost depusă”, susținea atunci Chișcă.

Imediat după apariția articolului, Procuratura Generală a venit cu un comunicat pe site-ul instituției prin care anunța că a luat act de materialului jurnalistic, intitulat „Greșeala procurorului Vinițchi”, realizat de săptămânalul „Gazeta de Chișinău” și a început o anchetă de serviciu pe numele procurorului din cadrul Procuraturii municipiului Chisinau, delegat în PCCOCS – tot el vizat în respectivul articol.

„De asemenea, vor fi supuse controlului cauzele penale la care se face referire în materialul jurnalistic, concluziile acestui control urmând a fi implementate cu imparțialitate şi fără întârziere. Procuratura se delimitează de activitățile ce nu se circumscriu normelor procedurale sau care constituie abateri disciplinare sau încălcări ale Codului de etică al procurorului. Activitatea tuturor procurorilor trebuie desfăşurată cu respectarea strictă a legii, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, cu imparţialitate şi independenţă. În cazul în care faptele prezentate se vor confirma, vor fi luate măsurile legale în consecință. Despre rezultatele controlului de serviciu, Procuratura va informa suplimentar”, se menționa atunci în comunicatul PG.

Reporterii deschide.md au intrat în posesia raportului procurorului Pavel Vinițchi pe care l-a prezentat Procurorului General Stoianoglo, Alexandru Stoianoglo, dar și o serie de probe care vin să prezinte o a doua parte a monedei în acest caz și care, totodată ridică o serie de întrebări, dar și dubii în ceea ce privește veridicitatea declarațiilor lui Zaharov, precum și a acțiunilor Procuraturii Generale.

În actul cercetat de noi, Vinițchi susține că duminică, 21 iunie 2020, a fost telefonat de către avocatul lui Zaharov, Maxim Chișcă, care i-a comunicat că deține o informație relevantă pentru dosarul penal în care este vizat clientul său, Anton Zaharov.

„Astfel, acesta mi-a comunicat că la data de 10.06.2020, după examinarea recursului înaintat de mine și admis de instanță, privind aplicarea arestului în privința lui Zaharov Anton, de el s-ar fi apropiat avocatul Ala Raevschi, care este soacra și avocata lui Oleg Pruteanu, alias BORMAN, care deasemenea este cercetat în cauza penală dată, fiind liderul acestei organizației criminale, și i-ar fi propus să facă coaliție el și învinuitul Zaharov Anton împotriva mea, pentru a depune plângeri defaimătoare și denunțuri calomnioase, sub aspect coruptibil, scopul final fiind de a mă înlătura de la gestionarea cauzei penale date. Potrivit afirmațiilor acestuia, ar fi refuzat acea propunere, motivând că are nevoie să vorbească cu clientul său, adică Zaharov Anton”, se arată în acte.

Cât de straniu ar părea, dar cele descrise de Vinițchi, sunt confirmate de o înregistrare video, care ar fi fost făcută la acea întâlnire din biroul lui Vinițchi de la PCCOCS, despre care a zis și Zaharov că a avut-o cu procurorul când i-ar fi dat 5000 de euro.

Potrivit deschide.md, ciudat pare totuși faptul că avocatul apare în înregistrările video din acea zi, asta deși pentru presă a declarat că ar fi stat la ușă și nu știe ce a vorbit clientul său cu procurorul Vinițchi.

În continuare, în aceeași discuție telefonică, avocatul Chișcă i-a relatat lui Vinițchi că clientul său, Anton Zaharov, ar deține o înregistrare video, primită de la Vechiu Ghenadie alias Cliford, înainte ca acesta să fie omorât. Filmulețul video ar conține date relevante pentru dosarul cu privire la uciderea lui Cliford, dar și prin care, de fapt se deconspiră cine sunt cei care au stat în spatele omorului la comandă.

Vinițchi l-ar fi anunțat pe Chișcă că este necesar să se prezinte la sediul PCCOCS împreună cu Zaharov, pentru a efectua reținerea acestuia și ridicarea informației video despre care vorbește, pentru a verifica relevanța acestora pentru cauza penală menționată.

Tot atunci, despre colaborarea cu Zaharov, Vinițchi i-a pus la curent pe șefii săi, procurorul-șef al PCCOCS Ion Caracuian și Adjunctul Procurorului General Ruslan Popov, convenind că se va aplica colaborarea doar după verificarea relevanței informației din imaginile video pe care le vor primi de la învinuit.

Ulterior, în aceeași zi, spre seară, Vinițchi a fost telefonat și de către Zaharov, cu care a avut o discuție de aproximativ de jumătate de oră, în care au vorbit despre acordul de colaborare în dosarul Borman, despre acțiunile avocatei Ala Raevscaia, dar și despre acea întregistrare cu interlopul Cliford, inclusiv despre colaborarea legală cu organul de urmărire penală. Vinițchi îi spune lui Zaharov că este o colaborare legală, dar secretă, și care este coordonată la nivel înalt, inclusiv cu acordul lui Stoianoglo. Doar că pentru a legaliza acest lucru, Zaharov trebuie să se prezinte la sediul PCCOCS pentru a întocmi reținerea acestuia și audierea suplimentară, inclusiv ridicarea înregistrării video menționate, ca ulterior să fie verificată relevanța acesteia pentru cauza penală.

Mai jos prezentăm discuția pe care a avut-o Vinițchi cu Zaharov, din care se poate înțelege clar că nu a fost vorba despre nicio încercare de estorcare de bani, ci este vorba despre o colaborare cu organul de urmărire penală în cadrul dosarul „Borman”.

A doua zi, pe 22 iunie, Zaharov, împreună cu avocatul său, Maxim Chișcă, s-a prezentat la PCCOCS, în biroul de serviciu a lui Vinițchi, unde Chișca (cel care declarase pentru presă că nu a intrat în birou și că nu cunoaște despre ce a comunicat Zaharov cu Vinițchi), i-a transmis un stick de culoare roșie, unde erau salvate imagini video făcute de către de Kliford cu presupusul killer care urma să efectueze omorul la comandă.

Citește continuarea materialului pe deschide.md.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button