fbpx

video | UE dezvoltă mediul de afaceri din R. Moldova prin crerea de hub-uri regionale. Experiența Găgăuziei

Uniunea Europeană, prin intermediul organizațiilor societății civile, sprijină activ dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova. Șase hub-uri de sprijin în afaceri au fost create în Chișinău (2), Bălți, Tiraspol, Orhei și Comrat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă în Republica Moldova”. Beneficiarii – antreprenori mici și mijlocii – s-au adunat la networking-ul „Welcome to Gagauzia”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Evenimentul e foarte important în contextul schimbului de experiență între companiile regionale și naționale, contacte și parteneriate între business-ul mic și mijlociu, studierea experienței companiilor”, spune Vladimir Kara, director executiv al Asociația Oamenilor de Afaceri NEXT (Găgăuzia).

Rolul cheie al acestor business hub-uri e să susțină beneficiarii, antreprenorii – în special din regiuni – în diferite scopuri: vociferarea aspectelor ce țin de politici, pentru a îmbunătăți cadrul legal, în scopul ajutorării agenților economici ca să iasă pe piețele externe, în scopul îmbunătățirii competențelor lor în domeniul tehnologiilor inovaționale, explică Mariana Rufa, directorul executiv al Asociației Business-ului European (EBA).

De un an lucrează acest proiect. Acum avem o echipă de antreprenori care lucrează cu succes aici, în regiune, unde au creat locuri de muncă”, a declarat bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah.

La Comrat, beneficiarii proiectului finanțat de UE și Suedia au vizitat două companii din oraș.

Prima, întreprinderea de lactate „Sana”, este certificată conform standardelor de calitate europene.

Dacă nu era acest ajutor, nu era să fie real să supraviețuim. Poate supraviețuiam, dar cu totul altele erau rezultatele. Cu referire la asistența de expertiză, de îmbunătățire a calității: suntem o companie certificată european, am primit certificatul ISO, deci e un alt nivel care ne permite să ne poziționăm altfel pe piață”, recunoaște Maria Akbaș, directorul întreprinderii.

De finanțare și expertiză europeană a beneficiat și „ForsMotor”, întreprindere specializată în producerea articolelor din metal.

Din granturi am achiziționat o stație solară, panouri electrice, am achiziționat echipament modern de mare viteză și tehnologie înaltă”, spune Constantin Nedealcov, managerul companiei. „Dacă nu ar fi fost granturile, mult timp am fi stat pe loc”, recunoaște acesta.

Acum antreprenorii din Găgăuzia, cu tehnica modernă din UE, au standardele unice pe piața UE și au posibilitatea de a produce servicii și produse calitative. Acum producția noastră din Găgăuzia face concurență nu doar pe teritoriul R. Moldova , dar și pe teritoriul UE. E o posibilitate de export și de lărgire a pieței de desfacere cu producție proprie”, afirmă Vladimir Kara.

Toate aceste companii vor avea posibilitatea să beneficieze, în cadrul proiectului finanțat de UE și Suedia, de sprijin în valoare de 2.000 de euro, care va fi oferit nu companiei, ci unor servicii de care compania va avea parte pentru a-și susține exportul în UE”, anunță Mariana Rufa, directorul executiv EBA.

Găgăuzia s-a schimbat în ultimii 5-6 ani pentru că am reușit să colaborăm cu succes cu Uniunea Europeană, iar granturile Delegației UE s-a îndreptat spre Găgăuzia”, a adăugat bașcana Irina Vlah.

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button