fbpx

video | Șor susține că FMI a acționat în detrimentul Republicii Moldova, insistând să fie lichidate BEM, Unibank și Banca Socială

Fondul Monetar Internațional (FMI) a făcut presiuni asupra autorităților moldovene să scoată la privatizare Banca de Economii a Moldovei (BEM), iar apoi să lichideze cele trei bănci devalizate în anul 2014. Declarația îi aparține ex-președintelui Consiliului de administrație al BEM, Ilan Șor. Potrivit lui, această decizie a fost în detrimentul Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Invitat la emisiunea „Politica” de la TV, politicianul a precizat că banii au fost furați după ce Banca Națională a Moldovei (BNM) a transferat peste 13 miliarde de lei în bănci. El a declarat că acestea se descurcau fără intervenția statului, iar lichidarea celor trei bănci a fost o altă mare greșeală, comisă la insistența FMI.

FMI insista atunci asupra privatizării, apoi asupra lichidării – a fost o acțiune planificată împotriva țării noastre”, a spus Șor.

De altfel, o declarația similară a fost făcută și de ex-premierul Ion Chicu anterior.

Spun asta cu toată responsabilitatea, marea eroare s-a făcut atunci când Guvernul din 2015 sau 2016, care era atunci, a acceptat presiunea din partea FMI și a altor instituții să lichideze acele bănci și au pus acest lucru pe seama bugetului. Acest lucru nu trebuia de făcut. A fost o presiune foarte iresponsabilă la care Guvernul de atunci nu a avut capacitatea de a se opune”, a declarat Ion Chicu.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button