fbpx

video | Sandu a promulgat legea care interzice simbolurile care promovează războiul: „Cei care le folosesc vor plăti dur conform legii”

„Politicienii care speculează vor fi penalizați”

Șefa statului a promulgat astăzi, 19 aprilie, legea care interzice folosirea în Republica Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară. Anunțul a fost făcut de către Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit președintei, noile prevederi intră în vigoare în momentul publicării.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Modificarea legislației Republicii Moldova cu privire la unele semne și litere care sunt folosite de armata rusă în războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea pe teritoriul țării noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică. Oamenii vor putea, în continuare, să-i comemoreze pe eroii care au luptat în Cel de-al Doilea Război Mondial, în acea conflagrație sângeroasă îndreptată împotriva umanității și a bunei conviețuiri între popoare.

Noi ținem minte sacrificiul eroilor, știm cât de mare a fost prețul cu care a fost obținută pacea atunci. Cel puțin o sută de mii de oameni din Moldova și-au pierdut viața pentru ca noi să trăim în pace.

De aceea, specularea victoriei din 1945 pentru a promova, astăzi, o agresiune militară împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinților și bunicilor noștri, care şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem trăi în pace. Datoria noastră era să păstrăm această pace, dar, din păcate, nu am reuşit”, a declarat Maia Sandu.

„Nu putem accepta folosirea, în țara noastră, a simbolurilor care înfățișează, reprezintă sau sprijină invazia rusă în Ucraina”

Potrivit președintei, simbolurile incriminate nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani, ci ele se referă la războiul de azi din Ucraina.

„Nu putem tolera promovarea unor imagini și acțiuni care sunt asociate războiului din Ucraina, care sunt asociate cu uciderea a mii de oameni, cu suferințele altor milioane de refugiați și care îndeamnă la teroare, distrugeri și violuri. Nu putem admite mesaje care denaturează informația despre război – e revoltător și inuman să învinuiești victimele de suferinţele proprii.

Cei care astăzi justifică uciderea ucrainenilor, mâine – sau chiar azi – pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt la fel ca cei care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, holocaustul sau deportările. Nu uităm aceste pagini tragice și rușinoase din istoria noastră. Nu putem admite repetarea lor. Şi nu putem permite ca atrocităţile de azi să fie asociate cu memoria eroilor din Cel De-al Doilea Război Mondial, care şi-au dat viața pentru pace”, a mai declarat președinta.

„Mesajele care promovează false valori trebuie sancționate dur, pentru că ele reprezintă un pericol real pentru siguranța noastră, pentru conștiința noastră, pentru rezistența mentalului nostru colectiv – afirmă șefa statului.

„Trebuie să spunem un NU ferm războiului și simbolurilor acestuia. Să insistăm pe excluderea lor din comunitățile noastre. Locul acestor simboluri este alături de alte simboluri barbare ale distrugerii şi morţii – la coșul de gunoi al istoriei. Datorăm acest gest victimelor acestui război, tuturor celor care îndură ororile lui!”, a mai spus Maia Sandu.

„Cei care folosesc simbolurile războiului vor plăti dur conform legii. Politicienii care speculează vor fi penalizați”

Acei care folosesc simbolurile războiului pentru a picura ură în conștiințele noastre și pentru a semăna vrajbă și divizare în societate vor plăti dur conform legii. Utilizarea acestora este un comportament criminal și dezgustător. Politicienii care speculează cu simboluri pentru a diviza societatea vor fi penalizați. Oamenii publici trebuie să fie conștienți de responsabilitatea care le revine pentru păstrarea păcii și coeziunii în societate”, a adăugat președinta în discursul său.

Articole asemănătoare

Back to top button