fbpx

video | „Practicile vicioase” de la Moldtelecom: Unii angajați călătoresc luxos în Dubai și primesc bonusuri de 250.000 de lei

La întreprinderea „Moldtelecom” au fost anumite practici vicioase care au dus la scăderea productivității companiei și care au sărăcit bugetul statului. Concluziile îi aparțin directorului Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Moraru, care a vorbit despre neregulile depistate după efectuarea unor verificări la întreprindere. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ceea ce le-a atras atenția specialiștilor este faptul că fostul conducător al companiei a beneficiat de premii neargumentate în valoare de șase salarii medii, adică circa 250.000 de lei. Totodată, i-a fost majorat și salariu de funcție, pe motiv că acesta ar fi reușit să aducă întreprinderii rezultate spectaculoase la sfârșit de an. În realitate, însă, acesta a prezentat date fictive, întrucât perioada de comparație nu a fost stabilită corect.

O altă constatare o reprezintă faptul că în cadrul companiei există o așa-zisă listă VIP, în care sunt incluse persoane de notorietate, preponderent politicieni. În cazul în care aceștia se adresau cu anumite deranjamente tehnice, reacția urma să fie una prioritară și promptă.

În ceea ce ține de deplasările de serviciu ale angajaților, s-a constatat că în perioada 2018-2019 mai mulți funcționari din cadrul administrației companiei au călătorit în interes personal, dar pe banii statului. De exemplu, în perioada 6-10 martie 2019, fostul șef al Moldtelecom, dar și directorul financiar au fost în Dubai, călătorie care i-a costat 125.000 de lei, bani oferiți din bugetul companiei. Cei doi plecaseră sub pretextul de a face cunoștință cu un dezvoltator IT.

Atunci, angajații Moldtelecom s-au cazat în unul dintre cele mai exclusive hoteluri din Dubai, care se află chiar pe plajă. Funcționarii s-au cazat în camere de tip King Imperial care costă peste 660 de euro pentru o singură noapte. Totodată, aceștia au cheltuit peste 1000 de euro de fiecare pentru biletele de avion, un preț dublu față de cel standart al companiilor aeriene. Astfel, se presupune că, de fapt, au fost achitate bilete pentru patru persoane.

Verificările reprezentanților Agenției Proprietății Publice efectuate la Moldtelecom au scos la iveală și faptul că fostul director al întreprinderii ar fi călătorit în interes personal în orașe precum Berlin, Amsterdam, Tel-Aviv, pentru respectivele deplasări fiind cheltuiți din contul Moldtelecom peste 400.000 de lei.

Eugeniu Moraru a mai precizat că s-a depistat și faptul că în cadrul întreprinderii de stat au fost angajate și persoane fictive. De exemplu, cineva a fost recrutat în funcția de business analyst în departamentul logistică, iar ulterior aceeași persoană a fost angajată în calitate de consilier al șefului departamentului logistică, chiar dacă organigrama întreprinderii nu prevede o astfel de funcție. Culmea este faptul că respectivul angajat nu a activat de fapt nici o zi în cadrul întreprinderii.

Articole asemănătoare

Back to top button