fbpx

video | Povestea Margaritei Ivocikina, care a reușit să se refugieze în R. Moldova: Fără acest ajutor nu m-aș fi descurcat

Războiul din Ucraina a generat o criză umanitară fără precedent în întreaga regiune. În aceste circumstanțe, Republica Moldova și-a asumat gestiunea fluxului enorm de refugiați care vin în țara noastră. În acest context, pe lângă ajutorul umanitar și emoțional oferit de către Republica Moldova cetățenilor ucraineni, înțelegem cât este de importantă comunicarea și informarea corectă, transparentă și deschisă la acest subiect sensibil. Pe această cale, Ministerul Afacerilor Interne a realizat un reportaj video despre una dintre refugiatele din Ucraina.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ivocikina Margarita, în vârstă de 27 de ani, este născută la Yalta, Crimeea, locuia însă la Odesa. Margarita este un coregraf renumit pentru Odesa și nu doar, până la război ea lucra ca și antrenoare de dans în propriul ei studiou. Tânăra a călătorit mult prin Ucraina așa cum obișnuia să organizeze lecții de dans pentru diferite colective din orașele din Ucraina. Toate activitățile ei au luat sfârșit la ivirea zorilor din data de 24 februarie 2022.

„Când a început războiul, eu m-am trezit la 5 dimineața din cauza exploziilor. Prima explozie s-a produs undeva departe, nu s-a auzit atât de tare, pe urmă a fost a doua explozie și oamenii au început să își scrie unul altuia că a început războiul”, povestește Margarita.

Întotdeauna este greu să pleci undeva neplanificat. Tuturor oamenilor le-a fost și mai greu să se mobilizeze să plece, deoarece le era frică de exploziile înfricoșătoare.

„Eram panicată, nu știam ce să fac… mai ales că eu închiriam un apartament într-o bază militară… nu știam unde să fug, nu puteam să-mi adun lucrurile, nu puteam să-mi găsesc pașaportul, nu mă puteam îmbrăca. Nu era multă informații despre trenuri, unele puteau să vină altele puteau să fie anulate… noi nu știam unde să mergem, în ce țară, unde să fugim, o să ajungem sau nu, unde o să fim în siguranță”, mărturisește tânăra.

Margaritei ia fost greu să părăsească Odesa, deoarece ea dorea să rămână alături de poporul ucrainean. Într-un final, după ce frica devenise tot mai mare, ea a decis să plece în Polonia. Margarita a parcurs un drum de 16 ore în care a călătorit și a dormit în picioare, din motiv că nu mai erau locuri disponibile, povestește ea.

„Am ajuns în Polonia, unde am fost întâmpinată de o prietenă și m-a primit la ea… dar, din păcate, în Polonia ucrainenii care nu vorbeau limba poloneză nu se puteau angaja… nici măcar ca să facă servicii de cleaning”, zice Margarita.

În scurt timp, ea a decis să plece în Republica Moldova. Pentru a ajunge aici, Margarita a fost nevoită să traverseze șase țări. În drumul său a întâlnit oameni din Harkov, din Mariupol – oameni care i-au devenit apropiați, chiar dacă se cunoșteau de câteva ore. Acum, refugiata locuiește la MoldExpo, acolo fiind asigurată cu hrană și lucruri necesare.

La Chișinău, Margarita a reușit să se angajeze la două centre de dans, iar în paralel lucrează la teatrul ,,Luceafărul’’

„Eu sunt recunoscătoare oamenilor care mă ajută, pentru că fără acest ajutor eu nu m-aș fi descurcat. Nu aș fi reușit să mă angajez, nu aș fi avut unde locui. Vreau să transmit un mare mulțumesc celor care ajută, care nu-i lasă pe oameni de unii singuri și care văd situația așa cum este ea de fapt. Eu îmi doresc ca oamenii să înțeleagă, că în Ucraina este război, în Ucraina mor oameni, mor copii…”, a transmis Margarita.

Articole asemănătoare

Back to top button