fbpx

video | Oboseala și depresia urmăresc persoanele care au avut COVID-19. Opt recomandări pentru a depăși stările de anxietate

Persoanele care au trecut prin COVID-19 suferă de oboseală, tulburări de somn, anxietate sau stare emoțională precară. Despre gestionarea oboselii, controlul emoțiilor și tehnicile de relaxare a relatat specialista de la USMF „Nicolae Testemițeanu”, Jana Chihai.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul webinarului „Gestionarea oboselii și tehnici de relaxare recomandate după COVID-19”, desfășurat de Ministerul Sănătății, specialista a oferit recomandări și informații utile pentru a le ușura procesul de reabilitare persoanelor care au fost bolnave.

1. Protejează-ți energia vitală.

Organizează activitățile zilei și stabilește-ți prioritățile, eliminând consumul inutil de energie fizică și psihică. Prelungește termenul de implementare al sarcinilor. Compensează 10 minute de activitate cu 30 de minute de odihnă.

2. Dormi suficient. Perioada optimă de somn trebuie să constituie nu mai puțin de 8 ore și nu mai mult de 10 ore pe noapte.

3. Informează-te corect. Apelează la medicul de familie sau consultă surse credibile. Conștientizează ceea ce ți se întâmplă. Atât timp cât nu știi ce trebuie să faci, creierul percepe situația drept un pericol.

4. Ocupă-te cu activități care îți aduc plăcere. Gătește, fă menaj, citește o carte, ascultă muzică, privește un film sau dedică timp pasiunilor tale.

5. Menține relațiile cu persoanele dragi, familia, prietenii. Evită întâlnirile fizice, dar petrece mult timp cu cei apropiați pe rețelele de socializare, combinând interacțiunea online cu alte activități. Acestea sunt cel mai bun suport pentru menținerea stării psiho-emoționale.

6. Include tehnicile de relaxare în programul zilnic. Orice tehnică de relaxare are efecte pozitive. Pune muzică, închide ochii și gândește-te la cinci mirosuri din cameră pe care le poți sesiza, la cinci sunete pe care le auzi, la cinci senzații tactile sau la cinci culori din încăperea în care te afli. Meditează sau încearcă orice alte tehnici de relaxare ale corpului și ale minții.

7. Evită alcoolul, țigările și substanțele nocive. Acestea îți oferă o stare de plăcere pe moment, urmată de o stare de inhibiție dăunătoare organismului.

8. Apelează la un psiholog sau psihoterapeut atunci când nu ai cu cine discuta sau când simți că starea ta emoțională se agravează. Specialistul în sănătatea mintală nu este implicat emoțional, este obiectiv și te poate ajuta să treci peste anxietate, depresie sau alte stări îngrijorătoare.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button