fbpx

video | Experiment social: Cât de ușor este să cumperi țigări la gheretele din apropierea școlilor, chiar dacă ești minor?

Legea din Republica Moldova spune că este interzisă comercializarea produselor de tutun în spații mai mici de 20 de metri pătrați, adică în gherete, care sunt amplasate la o distanță mai mică de 200 de metri de teritoriul aferent al instituțiilor de învățământ și instituțiile medicale. Dar chiar și așa, orașul abundă în astfel de chioșcuri, unde alegerea țigărilor este una foarte mare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mai mult decât atât, tot în actele legislative este scris că produsele de tutun nu se vând minorilor, însă nici acest lucru nu este un impediment pentru agenții economici care vor să facă un ban.

Pentru a demonstra că cele două prevederi legale sunt trecute de multe ori cu vederea, Alina Andronache, autoarea Vlogului unei mame feministe, a decis să facă un experiment social în care să verifice la câte gherete amplasate în imediata apropiere a instituțiilor de învățământ și medicale le va reuși tinerilor să cumpere țigări, fără să li se solicite actele de identitate pentru a confirma majoratul.

Rezultatele nu s-au lăsat mult așteptate. Cei doi adolescenți au reușit de fiecare dată să se aleagă cu câte un pachet de țigări, fără a prezenta vreun act care să demonstreze că au atins vârsta de 18 ani. Uneori erau întrebați dacă au majoratul și vânzătorii erau mulțumiți mereu de răspunsul afirmativ, chiar dacă acest lucru putea fi o minciună.

Întrebați fiind de ce vând țigări adolescenților, vânzătorii dădeau vina pe soarele ce bate în ochi sau pe chipul tinerilor care le-a părut a fi suficient de matur.

Amintim că vânzarea produselor din tutun minorilor sau vânzarea fără a verifica actele de identitate a cumpărătorului se sancționează cu amenda de la 3600 până la 4500 lei aplicată vânzătorului.

Articole asemănătoare

Back to top button