fbpx

video | „E frumoasă și melodioasă”. Refugiații de la Bălți învață româna „din respect pentru țara în care locuiesc”

Deși se află în Republica Moldova de câteva luni, știu să comunice deja în limba română și continuă să o studieze. Refugiații ucraineni care vor să muncească în țara noastră fără impedimente și probleme de socializare au decis să frecventeze orele organizate Centrul de studiere a limbilor „Limba noastră” din Bălți, care au loc grație suportului financiar Danish Refugee Council, scrie nordnews.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Eu sunt Diana. Sunt din Ucraina, orașul Nicolaev. Îmi place limba română pentru că este interesantă, frumoasă și melodioasă. Învăț limba română din respect pentru țara în care locuiesc”, a spus în limba română Diana, o refugiată din orașul Nicolaev.

Inițiativa de a învăța limba română aparține unor refugiate. Solicitarea lor a fost auzită, iar proiectul a fost pus în aplicare de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI.

„Locuim în Moldova temporar. Trebuie să cunoaștem limba țării în care trăim. E mai simplu să comunicăm și să ne angajăm în câmpul muncii. Am propus să formăm un grup pentru că erau mai mulți doritori. Am identificat sponsorii și am început să învățăm. Nu am depus prea mult efort”, a povestit Irina, refugiată din orașul Odesa.

Svetlana muncește la o fabrică de confecții din Bălți și vrea să comunice mai ușor cu colegii de serviciu. Pentru ea, aceasta este a patra lecție de limba română.

„Toți vorbesc în română. Ei încearcă să-mi explice unele procese în limba rusă. Eu o rog pe doamna Tamara să-mi mi-o spună în rusă, apoi în română pentru a vedea că vreau să cunosc mai multe”, a spus Svetlana, refugiată din orașul Odesa.

„Ei depun mult efort și vor să învețe limba română. Nu este greu. Îmi place să comunic cu ei. Vorbim nu doar la lecții, dar și după. Sunt oameni buni, frumoși la suflet”, a menționat Emma Zgîrcea, profesoară de limba și literatura română.

Danish Refugee Council a alocat 200 de mii de euro pentru susținerea refugiaților ucraineni care au ajuns în nordul Republicii Moldova. Pentru orele de limbă română, frecventate de opt persoane, a fost prevăzut un buget de 20 de mii de lei.

„Ne-au oferit o gamă largă de oportunități pentru refugiați. Au gătit împreună, au putut să învețe limba română, limba engleză, dansul, să cunoască țara noastră”, a declarat Diana Grosu, președinta Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI.

Orele de limba română ai loc de trei ori pe săptămână și costă câte 90 de lei de persoană. Lecțiile gratuite pentru refugiați se vor încheia la sfârșitul acestui an.

„Dacă nu vom găsi sponsori, vom preda mai departe și vom identifica resurse proprii pentru a plăti salariile profesorilor”, a conchis șefa centrului de studiere a limbilor „Limba noastră”.

Potrivit ONU, în Republica Moldova sunt aproape 100.000 de refugiați. De la începutul războiului, peste 700 de mii de ucraineni au trecut frontiera țării noastre pentru a fugi de violențele Rusiei.

Articole asemănătoare

Back to top button