fbpx

video | Dezvoltarea competențelor pentru o justiție mai responsabilă: Experiența Programului #JustițiePentruMoldova

Reprezentanți ai societății civile și profesioniști din domeniul dreptului din Republica Moldova au participat, în perioada, 28-29 septembrie 2023, în cadrul Programul de instruire pe subiectul elaborării politicilor publice, monitorizării, promovării dialogului strategic și activităților de advocacy în sectorul justiției. Evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Institutul pentru Raportarea Războiului și Păcii (IWPR), în cadrul proiectului #JustițiePentruMoldova, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația Soros Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Programul #JustițiePentruMoldova și-a propus să contribuie la dezvoltarea capacităților a celor 14 participanți în elaborarea independentă a politicilor publice, activităților de monitorizare, dialog strategic și advocacy în domeniul justiției, contribuind astfel la promovarea unui proces transparent, sistemic și responsabil de reformă a sectorului justiției din țară.

„Foarte multe lucruri noi am aflat la această instruire și sunt convinsă că toate acestea vor fi foarte folositoare în practica mea, în carieră și în general în activitățile pe care le desfășor profesional. În primul rând este pentru noi important să înțelegem ce înseamnă să scrii un document de politică publică, ce înseamnă să monitorizezi un document de politică publică și ce înseamnă să evaluezi impactul acestui document în societate și în procesele care se desfășoară”, a spus Angela Popil, avocată și participantă la instruire.

Totodată, Petru Iarmaliuc, procuror, este de părere că: „Acest program este binevenit pentru profesioniștii din domeniul justiției – procurori, judecători, avocați, dar și din alte domenii. Această posibilitate oferă tuturor nouă ca să înțelegem mai bine inițierea, parcursul, elaborării politicilor publice în domeniul justiției. Eu sper că politicile publice în sectorul justiției vor avea succes atunci când toți se vor avea succes când toți se vor implica plenar în asumarea elaborării și realizării acestor politici”.

De asemenea, o altă participare la program, Irina Moraru, funcționară publică, consideră că: „Am făcut diferența dintre politici publice și documente de politici publice, dar și diferența dintre planificare și documente de politici publice. Dar, cel mai interesant mi-a plăcut și chiar este util pentru cariera mea viitoare tot ce ține de modalități de comunicare a informației, deoarece aceasta foarte mult contează pentru a transmite interlocutorului tău ceea ce dorești tu cu adevărat să transmiți. Sunt foarte recunoscătoare că am participat la acest exercițiu și îmi doresc pe viitor să particip la exerciții mult mai detaliate și cu exemple mult mai multe în acest domeniu”.

Programul de instruiri a constat din studii de caz, exerciții practice, lucrul în grupuri mixte de profesioniști, prezentări, dar și discuții tematice în domeniul politicilor din sectorul justiției. Toate documentele de instruire vor fi integrate într-un ghid al programului, care va fi disponibil ulterior tuturor profesioniștilor din justiție și specialiștilor în politici publice.

Acest video a fost realizat în cadrul proiectului „Asigurarea integrității, eficienței și independenței sistemului de justiție din Moldova – #JustițiePentruMoldova, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația Soros Moldova.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a IPRE. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al Uniunii Europene.

Articole asemănătoare

Back to top button