fbpx

video | Declarațiile Maiei Sandu și a președintelui Elveției: Bani pentru criza refugiaților și mai multe exporturi în Elveția

Președintele Elveției a anunțat că țara sa oferă Republicii Moldova două milioane de franci elvețieni pentru gestionarea crizei refugiaților. Afirmația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă comune susținute la Chișinău împreună cu președinta Maia Sandu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Ignazio Cassis s-a arătat impresionat de eforturile pe care Republica Moldova cu privire la criza refugiaților și a „condamnat puternic încălcarea gravă a dreptului internațional public” din Ucraina.

Este prima dată când un președinte al Elveției vizitează Republica Moldova.

„Datorită sprijinului elvețian, avem servicii mai bune în domeniul urgenței pediatrice și al sănătății mintale în Moldova. Proiectele de infrastructură locală sprijinite de Elveția au adus apă potabilă în casele a zeci de mii de moldoveni.

Elveția a sprijinit dezvoltarea învățământului profesional tehnic în Moldova și a oferit donații generoase de echipamente medicale țării noastre pentru gestionarea pandemiei COVID-19. Vă suntem foarte recunoscători pentru acest ajutor generos”, a declarat Maia Sandu.

Republica Moldova a deschis hotarele sale pentru a adăposti oamenii din țara vecină, care fug de război. Peste 360 de mii de oameni din Ucraina au intrat în Republica Moldova din 24 februarie. Aproximativ 100 de mii au rămas aici, în Republica Moldova.

Moldovenii ajută refugiații din Ucraina cu inima deschisă, dar avem resurse limitate și numărul mare al refugiaților pune presiune pe sistemul de stat și pe capacitățile țării noastre. Am cerut ajutorul partenerilor, al comunității internaționale, pentru sprijin în gestionarea fluxului de refugiați, dar și în relocarea refugiaților care doresc să plece mai departe.

Vreau să mulțumesc, în acest context, țării dumneavoastră pentru ajutorul umanitar destinat refugiaților ucraineni. Apreciem, de asemenea, decizia Elveției de a aloca sprijin pentru comunitățile locale din Moldova care găzduiesc refugiați, prin intermediul programului Migrație pentru Dezvoltare”, a mai spus Sandu.

R. Moldova și Elveția vor semna un acord pentru a deschide piața elvețiană produselor moldovenești

Șefa statului a exprimat dorința R. Moldova de a extinde cooperarea bilaterală și în alte domenii.

„Cred că avem un potențial mare de cooperare în domeniul energiei regenerabile, eficienței energetice, cercetării, politicii medicamentelor, protecției mediului și celui de securitate.

Semnarea unui acord de liber schimb cu țările EFTA, Asociației Europene a Liberului Schimb, ar oferi oportunități suplimentare de export pentru produsele moldovenești, în special în contextul regional existent și al necesității stringente de reorientare a acestora”, a adăugat președinta.

În legătură cu subiectul eliminării taxelor vamale și deschiderii pieței elvețiene pentru produsele moldovenești, părțile vor semna în curând acord de liber schimb. Anunțul a fost făcut de președintele Ignazio Cassis.

„Răspunsul este clar pozitiv. Acest subiect este acum și motivul pentru care discutăm despre un acord de liber schimb cu statele care fac parte din grupul „European Free Trade Association” (n. r. – Asociația Europeană a Liberului Schimb) EFTA, din care fac parte Norvegia, Islanda și așa mai departe. Dorim să avem un acord de liber schimb cu Republica Moldova pentru a deschide piața și pentru a anula aceste taxe vamale. Aceste discuții au loc în prezent. Evident că sunt multe detalii care urmează a fi puse la punct”, a spus Ignazio Cassis.

Articole asemănătoare

Back to top button