fbpx

video | Darea în exploatare a unul traseu nefinalizat costă 200.000 de lei. Momentul în care un funcționar ar lua mita

Șeful Direcţiei Construcţii din cadrul Consiliului raional Cantemir și un om de afaceri din localitate au fost reținuți miercuri dimineața de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Aceștia sunt bănuiți că ar fi manipulat mai multe licitații și lucrări care vizează construcția unor porțiuni de drum.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform dosarului, funcționarul este bănuit că ar fi pretins și primit mită în valoare de 200.000 de lei de la agentul economic care a câștigat licitația pentru construcția și reparația drumurilor din raionul Cantemir. Suma totală a lucrărilor care urmau a fi executate depășește 10 milioane de lei, în actele oficiale figurează că lucrările au fost executate, însă o parte dintre ele au rămas nefinalizate. Așadar, conform CNA, agentul economic i-ar fi oferit responsabilului mijloacele financiare pentru a semna actul de dare în exploatare a traseelor.

Totodată, același funcționar este cercetat și în alte episoade, fiind bănuit că ar fi pretins mită de la agenți economici sau persoane fizice pentru diferite servicii. În urma măsurilor speciale de investigații, s-a constatat că, pe 24 aprilie 20020, în urma unei licitații publice, Consiliul Raional Cantemir a încheiat contractul de antrepriză cu un SRL local, în sumă de 851.000 de lei, pentru executarea lucrărilor de întreținere de rutină a drumurilor publice locale. Câteva luni mai târziu, șeful Direcției l-ar fi condiționat pe câștigătorul licitației să transmită neoficial executarea lucrărilor uneia din firmele sale, gestionată de interpuși, urmând ca banii, în sumă de 851.000 de lei, să fie însușiți personal de către el. În schimbul serviciului, funcționarul i-ar fi promis antreprenorului că îl va favoriza la alte licitații și va trece cu vederea unele nereguli, depistate în cadrul recepției finale a lucrărilor.

Totodată, în cadrul acţiunilor de urmărire penală, au fost documentate mai multe presupuse cazuri de pretindere şi primire de către responsabil a mijloacelor băneşti de la cetăţeni pentru a semna, în calitate de membru al grupurilor de lucru, actele de recepţie a diferitor construcţii, fără ieşirea la faţa locului. Tot el, abuzând de funcția sa, ar fi întocmit devize de cheltuieli şi oferte de preţuri pentru diferiți agenţi economici, trucând în acest fel licitaţiile organizate de Consiliul raional Cantemir.

CNA a efectuat percheziții la șeful Direcţiei, dar și la doi antreprenori, bănuiți de complicitate, iar în ruma acestora suspectul și un presupus complice au fost reținuți pentru 72 de ore. Celălalt om de afaceri este cercetat în stare de libertate. Dacă vor fi găsiți vinovate, persoanele suspectate riscă până la 10 ani de pușcărie, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice o anumită perioadă.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button