fbpx

video | A fost dat startul lucrărilor de construcție a primei parcări automatizate din centrul Chișinăului

Luni, 31 mai, a fost dat startul lucrărilor de construcție a primei parcări automatizate din centrul Chișinăului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

De implementarea proiectului sunt responsabile Primăria municipiului Chișinău și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM).

Primăria municipiului Chișinău și Universitatea Tehnică a Moldovei dau startul lucrărilor de construcție a primei parcării automatizate din centrul capitalei.

Parcarea va avea o capacitate de 40 de locuri și patru nivele, iar construcția ar urma să dureze în jur de câteva luni – spun reprezentanții companiei care va construi parcarea automatizată. Aceștia nu au putut spune cât va costa proiectul, întrucât suma total ar depinde de mai mulți factori care nu pot fi, deocamdată, evaluați în cifre exacte.

Pornim chiar de la o problemă pe care o avem – parcarea în zonă – atât pentru profesori și studenți, cât și pentru vizitatori. Investiții în această zonă UTM nu avea de unde să le facă, ținând cont de finanțarea precară a instituțiilor de învățământ superior”, a declarat Viorel Bostan, rectorul UTM.

Potrivit lui, acest proiect este unul inovativ pentru Republica Moldova, fiind vorba despre o parcare automatizată „smart”.

E o parcare automatizată la nivel de… un ascensor prin care vine persoane, își alege locul disponibil, după care mașina e amplasată pe o platformă, iar platforma o ridică la nivelul respectiv.

Pentru noi e interesantă o astfel de abordare, ca studenții de la Mașini electrice, Instalații electrice sau Automatizări să-ți încerce puterile. Să vadă cum funcționează un astfel de sistem și să vadă cum pot să-l îmbunătățească și să-i aducă funcționalități suplimentare”, a mai declarat rectorul UTM.

Articole asemănătoare

Back to top button