fbpx

Veteran al războiului de pe Nistru, reținut de așa-zișii grăniceri transnistreni

Miercuri dimineața, în jurul orei 9:20, la pretinsul post vamal din satul Lunga, raionul Dubăsari, teritoriu controlat de către administrația de facto de la Tiraspol, a fost reținut Valeriu Mițul împreună cu soția și sora acestuia. Acesta este locuitor al satului Corjova, raionul Dubăsari, veteran al războiului de pe Nistru din 1992 și un activist civic pentru drepturile omului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pretinșii grăniceri i-au ridicat actele de identitate, refuzând să explice motivele reținerii, comunicându-i să „aștepte”. „Așteptarea” a durat mai mult de o oră. Între timp, Valeriu Mițul a sesizat autoritățile constituționale, inclusiv avocații din cadrul Promo-LEX, anunță asociația.

După o oră de la reținerea acestuia, doi reprezentanți ai pretinselor structuri de securitate din regiune și-au cerut scuze și i-au înapoiat actele de identitate.

Situația lui Valeriu Mițul este identică cu cazul altor doi veterani de război – Iurii Coțofan și Victor Timuș, care au fost reținuți în august 2020 de către pretinșii grăniceri, iar peste o oră de la reținere, acestora li s-au înmânat documentele emise de către „MGB-ul” local cu privire la interzicerea accesului în regiunea transnistreană.

Pentru că după mai bine de 8 luni, situația lui Iurii Coțofan și Victor Timuș nu a fost rezolvată, iar situația lui Valeriu Mițul rămâne în continuare incertă, solicităm autorităților constituționale ale Republicii Moldova să depună eforturi suplimentare în rezolvarea definitivă a acestor situații.

Articole asemănătoare

Back to top button