fbpx

Vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea începe în Moldova în toamna anului 2021. „Până atunci, purtăm corect masca”

Programul de vaccinare împotriva COVID-19 ar putea începe în Moldova în toamna anului 2021. Declarația îi aparține lui Boris Gîlcă, șeful adjunct al Direcției sănătate a mun. Chișinău.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Specialistul consideră că cererea pentru preparat este enormă, iar puterile mari ar avea acces prioritar la medicament. În același timp, potrivit lui, pentru a exista efect, la circa 70% din populația Moldovei trebuie să îi fie administrat vaccinul.

„Cred ca în maxim trei luni primele doze de vaccin vor ajunge si in Republica Moldova, iar din toamna anului 2021 am putea demara un program național accesibil de vaccinare. Vaccinările sunt necesare pentru toată populația, inclusiv pentru cei care au fost infectați cu virusul COVID-19. Pentru imunitate colectivă ar trebui sa vaccinam cel puțin 70% din populație. Asta înseamnă, la modul ideal, o necesitate de circa 1,5 milioane de doze”, afirmă specialistul.

În același timp, funcționarul îndeamnă cetățenii să respecte normele epidemiologice până când va demara și va deveni eficient programul de imunizare. Conform lui, „până atunci, purtam obligatoriu și corect masca de protecție, ne asigurăm de distanța fizică și socială, ne spălam cât mai des pe mâini, iar sărbătorile le celebrăm acasă, în familiile restrânse”.

Precizăm că, în țările membre ale Uniunii Europene a demarat săptămâna trecută procesul de imunizare. Actualmente au fost aprobate la nivel internațional preparatele create de Pfizer-BioNTech, Moderna și Oxford-Astra Zeneca, iar mai multe remedii create în Rusia, China, Indonezia, SUA, Chili și Brazilia sunt deocamdată pe lista de așteptare.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button