fbpx

Va scădea tariful la energia electrică? Precizările lui Spînu după semnarea contractului Energocom – MGRES

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, a venit cu mai multe precizări după ce sâmbătă seara mai multe persoane au criticat decizia autorităților moldovene de a ceda tot volumul de gaz livrat de Gazprom regiunii transnistrene, în schimbul reducerii prețului la energie electrică în comparație cu cel procurat de pe piața UE.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Este normal într-o societate democratică să ne exprimăm gândurile așa cum considerăm mai bine. Mai jos voi oferi mai multe răspunsuri. Vreau din start să știți că deciziile luate au un singur scop: să ținem țara conectată la electricitate, gaz, căldură și să avem cel mai mic tarif posibil”, anunță Spînu.

Potrivit lui, obligația de a achita 5,7 milioane de m3 de gaz pe zi revine malului stâng. Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. MoldovaGaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, MoldovaGaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie.

Cum a fost repartizat gazul între maluri? În primele 3 zile din luna decembrie, malul drept a primit 3,4 mln m3 pe zi iar malul stâng 2,3 mln m3 pe zi. Începând cu data de 4 decembrie, malul stâng va primi 5,7 mln m3 pe zi. Astfel, cele 176,6 mln m3 pe lună se vor împărți după cum urmează: malul drept 10,2 mln. m3, malul stâng 166,4 mln m3 pe lună (inclusiv pentru a produce energie electrică).

Pentru producerea a minim 204 mii MW (peste 53% din întreg consumul) de energie electrică pentru malul drept este nevoie de aproximativ 67 mln m3 de gaz. În concluzie, adăugând cantitățile livrate în primele 3 zile ale lunii și volumul alocat pentru producerea electricității, pentru malul drept se va utiliza aproximativ 77,2 mln m3 de gaz (43%) iar pentru malul stâng 99,4 mln m3 (57%)”, se arată în mesajul vicepremierului.

Spînu a clarificat ce facem în ianuarie, dar și dacă vom mai avea deconectări masive de energie electrică.

„Am convenit să avem aceeași înțelegere pentru ianuarie, februarie și martie. Malul drept va primi întreagă cantitate de energie electrică la prețul de 73 USD/MW. La finalul lunii decembrie vom continua discuțiile și voi informa despre rezultate.

Odată ce MGRES va produce mai multă energie electrică riscul de deconectări masive se reduce considerabil. De asemenea, scade riscul ca bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii din Ucraina să ducă la întreruperi de livrare a energie electrice. Repet, avem un obiectiv clar, să ținem țara (spitale, școli, grădinițe etc.) conectate la energie”, transmite oficialul.

Articole asemănătoare

Back to top button