fbpx

update, foto | Flăcările, încă nestinse la Giurgiulești: IGSU susține că sesizat repetat autoritățile să desfășoare acțiuni de evaluare a riscului din port

(update 12:41) Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) continuă activitățile de lichidare a incendiului la rezervorul de cereale din Portul Internațional Liber Giurgiulești. Focul a fost localizat de pompieri la ora 12:00, iar în continuare angajații IGSU desfășoară misiunea de stingere. La moment nu există pericol de răspândire.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Anterior, IGSU a sesizat repetat autoritățile de control, iar în cadrul unei ședințe extinse cu factorii de decizie, care a avut loc la începutul lunii ianuarie 2023, Agenția pentru Supraveghere Tehnică urma să desfășoare acțiuni de evaluare a riscului de incendiu la obiectiv.

Știrea inițială:

În dimineața zilei de luni, 16 ianuarie, pompierii din sudul Republicii Moldova au intervenit conform numărului sporit de intervenție pentru a lichida un incendiu produs în urma prăbușirii unui rezervor de păstrare a granulelor de șrot de floarea soarelui din Portul Internațional Liber Giurgiulești.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 7:10. Potrivit primelor informații din cauza mocnirii unei încărcături de peste 1000 tone produs de șrot de floarea soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei.

La fața locului, conform apelului sporit de intervenție, au intervenit șase echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 20 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), care acționează pentru localizarea și lichidarea arderii. În urma incidentului nu au fost raportate victime, iar pompierii întreprind toate acțiunile necesare pentru lichidarea consecințelor acestui incendiu.

Amintim că pe data de 15 septembrie 2022, pe teritoriul portului a fost înregistrat primul incident cu prăbușirea a două silozuri metalice pentru depozitarea șrotului în granule de floarea soarelui cu volumul de 1200 m3 fiecare, ceea ce a cauzat încălcarea procesului tehnologic de păstrare a șrotului în alte patru silozuri alăturate.

Ulterior, la data de 13 noiembrie 2022, în interiorul a două din cele patru silozuri a fost înregistrată creșterea temperaturii (până la 100℃), iar la data de 30 decembrie 2022, în timpul acțiunilor de evacuarea a produsului din interiorul silozurilor, unul dintre acestea s-a incendiat.

La fața locului au intervenit angajații Inspectoratului, care în comun cu angajații obiectivului, au asigurat acțiuni de răcire a silozurilor de la o distanță de siguranță, însă pericolul de incendiere și prăbușire a instalațiilor a rămas ridicat.

Această prezentare necesită JavaScript.

Articole asemănătoare

Back to top button