fbpx

Unde au rămas cele mai stricte reguli anti COVID-19, după ce mai multe state UE au anunțat relaxări

Valul pandemic generat de răspândirea variantei Omicron a dus la o creștere fără precedent a numărului de infectări din statele europene, situație care nu a fost resimțită însă la fel de puternic în rata spitalizărilor. În aceste condiții, tot mai multe state au început să pună la punct strategii de relaxare a restricțiilor anti COVID, având în vedere că specialiștii vorbesc din ce în ce mai des despre trecerea în faza endemică, de conviețuire cu virusul. Țările care au păstrat cele mai multe reguli sunt Germania, Austria, Olanda, Grecia și Italia.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Călătoriile între statele europene au loc în continuare cu ajutorul certificatului COVID, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea recentă cu rezultat negativ. UE a recomandat ca, începând cu 1 februarie, călătoriile între țările blocului comunitar să se facă pe baza certificatului COVID, fiind eliminată regula carantinei, relatează Euronews. Nu toate statele au adoptat însă aceste reglementări.

De altfel, când vine vorba despre regulile care se aplică în fiecare țară în parte, situațiile sunt diferite. Astfel, sunt state care au ales varianta renunțării la cele mai multe dintre măsurile anti-COVID, în timp ce altele păstrează în continuare restricții severe pentru cetățenii lor.

Restricțiile au devenit istorie în Danemarca

Prima țară europeană care a renunțat complet la restricții este Danemarca. Măsurile au fost eliminate începând de astăzi, 1 februarie, în condițiile în care autoritățile consideră că virusul nu mai este „critic pentru societate”. Practic, danezii nu mai sunt obligați să poarte mască de protecție și nici să prezinte certificatele COVID, iar evenimentele se pot desfășura fără limită de participanți. Limitele au fost ridicate și în privința accesului în cluburi sau restaurante, unde oamenii nu trebuie să mai respecte regula distanțării fizice.

Iralanda a renunțat la majoritatea măsurilor anti COVID-19

Și Irlanda a renunțat la mare parte dintre restricții începând din 22 ianuarie. Astfel, barurile şi restaurantele pot funcționa și după miezul nopţii şi nu mai este necesar certificatul de vaccinare, potrivit Agerpres.
De asemenea, restricţiile privind vizitele la domiciliu – limitate până acum la grupuri de maximum patru familii – au fost ridicate, iar angajaţii au început „o revenire treptată la locul de muncă fizic”. Pe de altă parte, purtarea măştii rămâne obligatorie în mijloacele de transport şi în magazine cel puţin până la 28 februarie.

Ce reguli au fost eliminate în Anglia

Și Anglia a ridicat cele mai multe dintre măsurile anti-COVID începând din 27 ianuarie, dată de la care purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie, iar autoritățile nu mai recomandă telemunca. De asemenea, accesul în cluburi sau la întrunirile cu un număr mare de participanți nu se mai face pe baza certificatului sanitar.
În plus, autoritățile engleze se pregătesc ca, din 24 martie să renunțe la izolarea persoanelor testate pozitiv cu COVID-19. În același timp, sunt state care deși se pregătesc să renunțe la mare parte dintre restricții, încă vor mai păstra certificatul COVID ca mijloc de acces în anumite spații publice.

Franța ridică restricțiile, dar doar pentru cei care au certificat

În Franța, premierul Jean Castex a anunțat că guvernul va ridica majoritatea restricțiilor, însă nu se va renunța încă la certificatul de vaccinare și la purtarea măștilor în interior, relatează Politico. Începând cu 2 februarie, stadioanele și arenele vor putea funcționa din nou la capacitate maximă. Obligațiile legate de munca la domiciliu vor fi ridicate, deși acest mod de lucru va fi încurajat în continuare, iar purtarea măștii de protecție nu va mai fi obligatorie în aer liber.

Finlanda se pregătește să elimine restricțiile

Și autoritățile din Finlanda au anunțat că în curând restricțiile vor fi eliminate. Se va întâmpla în cursul lunii februarie, data exactă urmând să fie stabilită în această săptămână, după cum a anunţat luni prim-ministrul Sanna Marin, citată de DPA și Agerpres. Deja o parte dintre reguli au fost relaxate începând din 1 februarie. Astfel, restaurantele finlandeze pot rămâne deschise acum până la ora 21.00 şi pot servi alcool până la 20.00

Germania nu renunță încă la regulile anti-COVID

În Germania, autoritățile au decis să mențină restricțiile existente în condițiile în care numărul infectărilor este în continuă creștere iar valul Omicron nu a atins încă vârful, potrivit Euronews

Certificatul COVID este necesar în Germania pentru accesul în instituțiile culturale, de agrement și sportive, restaurante și baruri și alte spații unde au loc evenimente în interior. Deputații germani sunt așteptați să participe miercuri la prima dezbatere pe tema introducerii vaccinării obligatorii anti-COVID.

Relaxare treptată în Austria

În Austria, țară unde vaccinarea anti-COVID este obligatorie de la 1 februarie, cancelarul Karl Nehammer a anunțat începutul unei relaxări a restricțiilor, permițând magazinelor și restaurantelor să rămână deschise mai mult timp și aplicând reguli mai puțin dure pentru cei nevaccinati, potrivit Reuters.

Din 5 februarie, Austria va prelungi orarul restaurantelor și magazinelor până la miezul nopții și va permite o creștere a numărului de persoane care pot participa la evenimente de la 25 la 50. Într-o etapă ulterioară, din 12 februarie, vor fi eliminate așa-numitele „reguli 2G” care le interzic celor care nu sunt vaccinați sau trecuți prin boală să intre în magazinele neesențiale. Valul Omicron ar putea atinge vârful în Austria în perioada 7-9 februarie, potrivit autorităților din domeniul sănătății publice.

Muzica, permisă în localurile grecești

Și Grecia a început să ridice unele restricții. Muzica nu va mai fi interzisă în restaurante și baruri, iar programul acestora se va prelungi și după miezul nopții, relatează Reuters. Plajele sunt deschise, dar oamenii trebuie să respecte regula distanțării fizice. Evenimentele sportive se desfășoară în continuare cu un număr redus de spectatori, în timp ce masca dublă este obligatorie în supermarketuri și în mijloacele de transport.

Accesul în spații publice precum barurile și restaurantele, muzeele, piscinele, evenimentele de amploare și unele mijloace de transport public se face în baza certificatului COVID.

Ce măsuri se aplică în Olanda

Olanda, care s-a aflat în lockdown de Crăciun, a intrat într-o fază de relaxare a măsurilor începând din 26 ianuarie. Barurile, restaurantele și teatrele s-au redeschis și pot funcționa până la ora 22.00, la capacitate redusă și cu reguli de distanțare fizică. De asemenea, publicul poate participa la evenimente sportive, poate intra în grădini zoologice, muzee și parcuri de distracție, relatează Reuters. Accesul în aceste spații se face în baza certificatului COVID. Totodată, purtarea măștii de este recomandată și în aer liber în locurile unde nu se poate păstra distanța de 1,5 metri față de alte persoane.

Suedia va relaxa restricțiile în curând în funcție de evoluția valului Omicron

Suedia ar putea ridica majoritatea restricțiilor legate de COVID începând cu 9 februarie, dacă valul Omicron va atinge vârful până atunci și ritmul vaccinărilor se va accelera, a declarat ministrul Sănătății, Lena Hallengren, într-o conferință de presă, pe 26 ianuarie, potrivit The Local. În prezent, în Suedia certificatul de vaccinare este folosit pentru intrarea la evenimentele publice cu peste 50 de persoane, restaurantele și barurile se închid la ora 23.00, iar în magazine accesul clienților este limitat în funcție de suprafața unităților comerciale. De asemenea, angajaților li se recomandă să lucreze de acasă, să-și limiteze întâlnirile cât mai mult posibil și să poarte mască de protecție în transportul public. Oficialii suedezi nu au precizat ce restricții ar putea fi relaxate pe 9 februarie, spunând doar că acestea vor fi ridicate treptat și că guvernul și autoritățile sanitare vor prezenta un plan mai detaliat în cursul acestei săptămâni.

Noi relaxări așteptate în Norvegia

Guvernul norvegian este așteptat să anunțe marți, 1 februarie, o serie de relaxări în privința măsurilor anti-COVID. Printre regulile care ar putea fi schimbate sunt cele referitoare la munca la domiciliu și la vânzarea de alcool, care este permisă acum în localuri doar până la ora 23.00, relatează publicația The Local. Guvernul a anunțat deja că vor exista schimbări semnificative în privința restricțiilor, dar o renunțare completă la regulile anti-COVID, așa cum s-a întâmplat în Danemarca vecină este exclusă. Săptămâna trecută, autoritățile de la Oslo au renunțat la regula de carantinei pentru persoanele care intră în țară, indiferent de statutul lor de vaccinare sau dacă au un certificat COVID valid sau nu.

Italia, încă în stare de urgență

Deși a relaxat regulile de călătorie pentru cetățenii din țările UE, începând din 1 februarie, Italia se află încă în stare de urgență până la finalul lunii martie, ceea ce oferă guvernului posibilitatea de a implementa noi reguli foarte rapid. Italia folosește așa-numitul ”super certificat verde” pentru accesul în hoteluri, baruri, restaurante, cafenele și pentru transportul public. Documentul poate fi obținut doar de persoanele care sunt complet vaccinate, dovada unui test negativ nemaifiind suficientă.

Ce restricții mai sunt în vigoare în Portugalia

La jumătatea lunii ianuarie, Portugalia a permis elevilor să se întoarcă la școală, iar cluburile de noapte au fost redeschise, potrivit Reuters. Totuși, persoanele care vor să intre în restaurante, spații turistice și de cazare trebuie să demonstreze că sunt vaccinate cu schema completă. De asemenea, măștile de protecție sunt în continuare obligatorii în spațiul public, la fel și regula distanțării. Măsuri similare au fost adoptate în insulele Azore și Madeira.

Spania pregătește o nouă strategie în lupta cu COVID-19

Autoritățile spaniole vor să schimbe abordarea și să treacă de la modul de criză la modul de control, în care COVID-19 este tratat în aceeași manieră ca gripa sau rujeola. În prezent, în unele regiuni din Spania, certificatul digital COVID este necesar pentru accesul în spațiile publice, cum sunt barurile și restaurante sau muzeele. Totuși, sunt provincii unde autoritățile sanitare au decis deja să ridice cerința de folosire a permisului de sănătate, potrivit The Local. Autoritățile sanitare catalane au anunțat că vineri, 28 ianuarie, vor renunța la permisul de sănătate COVID pentru pentru accesul în restaurante, baruri și alte spații publice, după ce experții au considerat măsura ca fiind ineficientă în stoparea numărului de cazuri de Omicron. Catalonia calcă pe urmele regiunii Cantabria, unde a fost luată deja o măsură similară.

Și în Asturias, autoritățile au decis să renunțe la pașaportul COVID din 28 ianuarie. Guvernele din alte regiuni spaniole vor trebui să decidă în zilele următoare dacă prelungesc regula folosirii permisului de sănătate pentru activitățile zilnice.

Care este situația în România

Și România a făcut schimbări în privința măsurilor anti-COVID. De la 1 februarie a fost scurtată perioada de carantină la 5 zile. Astfel, indiferent de țara din care se întorc, persoanele care nu au un certificat COVID trebuie să intre în carantină timp de 5 zile. De asemenea, ”carantina pentru persoanele care au fost contact direct se reduce la 5 zile. Exceptați cei trecuți prin boală, care au maxim 90 de zile de la ieșirea din izolare. Atunci ei nu se mai carantinează la contactul direct”, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Purtarea măștii de protecție este obligatorie în România atât în spațiile deschise, cât și în cele închise, iar măștile textile nu sunt permise. De asemenea, accesul în spați precum restaurante, baruri, centre comerciale sau muzee se face în baza certificatului COVID.

Articole asemănătoare

Back to top button