fbpx

Un scriitor german va lansa un album despre meleagurile românești. Lansarea lucrării va avea loc în Muzeul Național de Istorie Moldovei

Pe data de 26 ianuarie 2023, la ora 14:00, în cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei va avea loc joi, 26 ianuarie, la ora 14:00 lansarea lucrării „Meleaguri românești văzute de artiști din Apus (sec. XV-XIX)”, ediție îngrijită de Robert Denndorf.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Albumul „Meleaguri românești văzute de artiști din Apus (sec. XV-XIX)”, de Robert Denndorf, reprezintă o istorie în ilustrații a românilor în procesul lor de formare și afirmare.

Volumul include 1149 imagini: litografii, gravuri, hărți, stampe, imagini cu cetăți, bătălii, diverse ilistrații cu caracter etnografic, viață cotidiană, etc., elaborate în mare parte de artiști din Centrul și Apusul Europei și datează din secolele XV-XIX.

Multe dintre acestea au fost tipărite în cărți, o bună parte, însă, constituie colecția personală a lui Robert Denndorf, parte din care au fost donate, cu titlu gratuit, Muzeului Național de Istorie a Moldovei și fac parte din patrimoniul național al Republicii Moldova.

Albumul este însoțit de succinte texte pentru fiecare imagine și reprezintă un tezaur imagistic inestimabil pentru istoria ilustrată a românilor pe parcursul secolelor XV-XIX. Originalitatea albumului este redată de imaginile care au imortalizat momente de glorie, de rutină sau de cădere din istoria românilor, atestând uimirea sau fascinația occidentalilor în legătură cu diverse evenimente, chipuri de conducători, scene din viața militară ori cea cotidiană a spațiului românesc.

Albumul elaborat de Robert Denndorf servește drept sursă în cercetările istorice de viitor, în special, pentru cele care se concentrează asupra reprezentării celuilalt în spațiul european.

Robert Denndorf a mai publicat două lucrări monografice de referință a „Cronicii refugiului regelui suedez Carol al XII-lea în Basarabia (1709‒1713/1714)” cu circa 400 de stampe româno-scandinave. Ambele prezintă istoria amănunțită a confruntărilor ruso-suedeze de la începutul secolului al XVIII-lea, războiul ruso-otoman din 1711 și implicarea românilor în acest conflict, staționarea suveranului Suediei la Tighina până la plecarea în patrie. Edițiile conțin imagini de epocă și au văzut lumina tiparului în Germania, la Chișinău și București.

Articole asemănătoare

Back to top button