fbpx

Un eveniment cosmic extrem de rar se petrece din nou: Ce se întâmplă cu explozia unei supernove 

Explozia stelei cunoscută sub numele de Supernova Requiem este de așteptat să reapară pe cer în jurul anului 2037. Aceeași sursă de lumină a fost înregistrată deja de telescopul spațial Hubble al NASA de trei ori în 2016. Iată de ce se repetă explozia unei supernove vechi de zece miliarde de ani. Motivul acestei reluări cosmice nu are nimic de-a face cu supernova însăși, sugerează cercetările publicate recent în revista Nature Astronomy, ci cu grupul de galaxii prin care trebuie să treacă lumina supernovei în drumul său spre Pământ.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Ori de câte ori o lumină trece prin apropierea unui obiect foarte masiv, cum ar fi o galaxie sau un grup de galaxii, deformarea spațiului-timp despre care teoria relativității generale a lui Einstein ne spune că este prezentă pentru orice masă – întârzie călătoria luminii în jurul acelei mase”, spune autorul principal al studiului Steve Rodney, profesor asistent la Universitatea din Carolina de Sud din Columbia, citat de playtech.ro.

Acest fenomen cosmic se numește lentilă gravitațională. Efectul apare atunci când un obiect gravitațional masiv deformează lumina stelelor îndepărtate și a galaxiilor din spatele acestora. Uneori, se mărește lumina obiectelor îndepărtate, iar alteori se distorsionează.

În cazul specific al supernovei Requiem, marele grup de galaxii MACS J0138 face ca lumina exploziei stelare să se intensifice, să se înmulțească și să se împartă în mai multe imagini diferite. Astfel, apare în diferite puncte ale cerului în momente diferite, după cum au spus cercetătorii.

Ca referință, prima oară când astronomii au văzut supernova Requiem într-o imagine Hubble din 2016 a grupului de galaxii MACS, ea a apărut simultan în trei locuri diferite, în jurul marginii clusterului de galaxii.

Cele trei imagini diferite au variat în luminozitate și culoare. Acest lucru a arătat trei faze diferite ale supernovei, pe măsură ce s-a estompat și s-a răcit în timp, au spus cercetătorii.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button