fbpx

Ucrainenii „neonaziști” și „eliberatorul” Putin. În Transnistria au ajuns noile manuale rusești de „istorie”

Rusia a reușit să transmită în școlile din Transnistria manuale noi de istorie. În acestea a fost adăugată o secțiune nouă „ Rusia modernă ” – despre cele mai recente evenimente din istoria modernă, tratate în stilul propagandei rusești. Elevilor din Transnistria le vor povesti, printre altele, despre „sărbătoarea reunificării” Crimeei cu Rusia, despre „teroarea neonaziștilor ucraineni” şi despre pregătirea Kievului pentru atacarea Rusiei. Și cum toate acestea „nu i-au lăsat de ales” lui Putin, în afară de o „operațiune militară specială” cu scopul de a „elibera” teritoriile ucrainene – se arată într-un material publicat de newsmaker.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Darurile „Casei Ruse” pentru compatrioții din Transnistria

Reprezentanța Rossotrudnicestvo în Moldova „Casa Rusă” a anunțat pe 20 octombrie că „a donat manuale tinerilor compatrioți din Transnistria”. În total – 2500 de exemplare.

Potrivit anunțului, reprezentanții centrului au transmis profesorilor și elevilor din Transnistria „ghiduri metodologice pentru profesori, caiete de lucru și manuale pentru elevi”.  Ceremonia de transmitere a „manualelor moderne rusești” a avut loc la Tiraspol.

În cadrul ceremoniei de transmitere, șeful centrului, Artiom Naumenkov, ale cărui cuvinte sunt citate pe rețelele de socializare ale organizației, a spus că „aceste cărți îi vor ajuta pe tinerii compatrioți să însușească materialul educațional, iar literatura metodologică le va fi de ajutor profesorilor pentru pregătirea lecțiilor”.

La mesaj au fost au fost anexate și două fotografii cu donația. În baza acestora, sursa citată a reușit să identifice un lot de manuale „Istoria Patriei” de model nou, anul 2023 – pentru clasa a 9-a, cu nota „pentru elevi cu dizabilități intelectuale”.

„Istoria patriei”, potrivit Rusiei

Potrivit rezumatului, manualul „Istoria Patriei” pentru clasa a 9-a cuprinde istoria statului rus din 1917 până în prezent.

„Acest curs îi va ajuta pe elevi să determine prioritățile valorice prin înțelegerea experienței istorice a țării lor, să-i învețe să aplice cunoștințele istorice în activități educaționale și sociale și să contribuie la formarea conștiinței lor morale. Textul manualului a fost modificat în conformitate cu Conceptul actualizat pentru predarea cursului „Istoria Rusiei” și a fost adăugată o secțiune „Rusia modernă”, în care se povestește despre cele mai recente evenimente ale istoriei moderne”, se menționează în notă.

Pe aceleași site-uri poate fi cumpărată o versiune a cărții tipărită pe hârtie, care costă de la 1700 la 1900 de ruble (aproape 350 de lei) sau o carte în format digital. Prețul publicației online este de puțin peste 300 de ruble (aproximativ 60 de lei). Sursa citată a achiziționat manualul în format electronic și a studiat conținutul acestuia.Noi manuale rusești de „istorie” au fost transmise Transnistriei. În acestea se povestește despre ucrainenii „neonaziști” și despre „eliberatorul” Putin

„Rusia modernă” și „sărbătoarea” anexării Crimeei

Cel mai mare interes îl provoacă noua secțiune „Rusia modernă” adăugată în ediția din 2023, care descrie evenimentele din ultimul deceniu până în prezent. Aceasta începe cu o descriere a „programelor naționale” și a „îmbunătățirilor semnificative” din viața rușilor, ritmul de construcție a submarinelor și vehiculelor „depășind toate navele cunoscute” și dezvoltarea Arcticii.

Un subiect separat al secțiunii este  „sărbătoarea 18 martie” [ziua anexării Crimeii de către Rusia – NM]. Manualul vorbește și despre un pseudo-referendum în care „96% dintre cetățeni au votat pentru reunificarea Crimeei [cu Rusia]”.

„Întoarcerea Crimeei a avut loc după lovitura de stat din Ucraina. În locul președintelui ales legal V.F. Ianukovici, au venit la putere oameni care erau hotărâți să rupă legăturile cu Rusia și să se apropie de țările care sunt membre ale alianței militare NATO. S-a discutat problema privării limbii ruse de statutul regional. Populația din Crimeea, Donețk, Lugansk, Zaporojie, Nikolaev, Herson, Odesa, Dnepropetrovsk, Harkov s-a opus separării de Rusia”, scrie pe paginile manualului.

În același timp, autorii manualului califică anexarea unei părți a Ucrainei drept „reunificare”.

„Reunificarea cu Crimeea și Sevastopolul a devenit motivul deteriorării relațiilor Rusiei cu țările occidentale. Rusia a fost acuzată de intervenție armată în afacerile interne ale Ucrainei, încălcându-i integritatea ca stat independent. În esență, Rusia s-a aflat într-o blocada economică: printre altele, multe țări au introdus interdicții pentru comerțul cu țara noastră”, spun autorii manualului.

Chiar și în acest caz nu lipsesc motivele de mândrie: „Măsurile întreprinse în timp util de guvernul rus au permis țării noastre să depășească rapid consecințele acestei blocade. […] Istoria construcției Podului Crimeea arată cât de repede și decisiv depășește Rusia dificultățile cu care se confruntă”. Potrivit autorilor cărții, „este cartea de vizită a Crimeei, un simbol al unității sale cu Rusia”.

Citește mai departe pe newsmaker.md.

Articole asemănătoare

Back to top button