fbpx

Turkmenistan: Primele alegeri pentru Senat au durat două ore. Rata de participare – peste 98%, susțin autoritățile

Turkmenistan, una din cele mai închise şi autoritare state din lume, a organizat duminică primele alegeri pentru Senat, fără mari aşteptări în privinţa unui pluralism autentic având în vedere că puterea este concentrată în mâinile preşedintelui ţării.

Procesul de votarea a durat doar două ore, între 10:00 şi 12:00, potrivit anunţului Comisiei Electorale din această ţară situată în Asia Centrală.

Au fost deschise în total şase secţii de votare, una în capitala Aşgabad şi restul în cele cinci provincii ale ţării, trasmite Agerpres.

Autorităţile turkmene au susţinut că s-a înregistrat o participare de 98.7%.

Rezultatele finale sunt aşteptate în termen de şapte zile.

Cei 112 candidaţi care doresc să ocupe 48 de locuri în camera superioară a parlamentului nu au fost aleşi de alegători, ci de consiliile locale formate din oficiali.

Alte opt locuri de senatori vor fi ocupe de persoane numite de preşedintele Gurbanguî Berdâmuhamedov, aflat la conducerea fostei republici sovietice din 2006.

Nicio formaţiune politică de opoziţie nu a fost reprezentată, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor alegeri, nerecunoscute ca fiind corecte de către observatorii internaţionali.

Observatorii străini nu au avut posibilitatea să participe la observarea modului în care s-a desfăşurat scrutinul de duminică.

Noul parlament bicameral din Turkmenistan, Milli Genes (Consiliul Naţional), va fi compus din 56 de senatori şi 125 de deputaţi.

Conform informaţiilor biografice ale candidaţilor, publicate de ziarul guvernamental Netralnîi Turkmenistan, este vorba, în principal, de oficiali de stat.

„Formarea unei parlament bicameral va deveni un pas important şi un punct de plecare pentru o nouă pagină în istoria parlamentarismului din ţara noastră şi va contribui la îmbunătăţirea legislaţiei, modernizarea organelor guvernamentale şi democratizarea coerentă a societăţii”, a declarat Comisia Electorală Centrală locală.

Turkmenistanul, ţară bogată în hidrocarburi, este considerată ca având unul din cele mai represive regimuri din lume iar mass-media se află sub un control strict al statului.

Un alt aspect ce distinge Turkmenistanul este cultul personalităţii din jurul liderului său, preşedintele Gurbanguî Berdâmuhamedov, în vârstă de 63 de ani.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button