fbpx

Tensiune maximă la ședința CSP: Se examinează sesizarea împotriva procurorului general. Stoianoglo apare neinvitat și cere recuzarea a cinci membri

Surpriză pentru Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Alexandr Stoianoglo a dat buzna la ședința extraordinară a  Consiliului, care s-a întrunit marți, 5 octombrie. Acestuia i-a fost retrasă calitatea de membru în urma modificărilor la Legea cu privire la Procuratură, amenințând că ar putea admite o ilegalitate în raport cu acesta.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ședința a început cu solicitarea șefei CSP, Angela Motuzoc, cu privire la confirmarea „calității de președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a lui Dorel Musteață”. Președinta CSP a declarat că hotărârea din 2019 prin care Musteață a fost numit președinte interimar al CSM „s-a consumat”, astfel că CSP trebuie să stabilească dacă Musteață poate participa la ședința Consiliului. În final, excluderea președintelui interimar al CSM din cadrul ședinței CSP a fost respinsă.

Ulterior, procurorul general a dat buzna în ședință, purtând un dailog tensionat cu ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Litvinenco: Cu ce ocazie ați venit la ședință? În calitate de ce participați?
Stoianoglo: Eu depun cererea către dumneavostră în care îmi prezint poziția. Vreau să vă atenționez privind o posibilă ilegalitate în raport cu mine.
Litvinenco: Dumneavoastră faceți acum o presiune publică. Ați venit complet neregulamentar la o ședința la care nu trebuie să participați. Este o amenințare la adresa membrilor CSP. Noi examinăm o sesizare. Dați din deget. Nu vi se pare că este o uzurpare? Doamna Motuzoc, metaforic vorbind, sunteți la pixul domnului Stoianoglo.

Procurorul general a plecat din sală, solicitând să depună o cerere, însă cu asta au fost de acord doar patru membri, adică insuficiente voturi.

Mai târziu este examinată sesizarea deputatului PAS Lilian Carp, care exercită și funcția de președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică în cadrul Parlamentului, ce vizează pretinse acțiuni ilegale comise de procurorul general. Deputatul PAS le-a prezentat mai multe documente membrilor CSP calificându-le „dovezi” în contextul sesizării depuse împotriva acestuia.

Ședința continuă.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button