fbpx

Talibanii nu acceptă prelungirea evacuărilor din Kabul după 31 august

Talibanii au preluat duminică, 15 august 2021, controlul în Kabul și, practic, asupra întregului Afganistan. Ultimul bastion necucerit este aeroportul situat la nord de Kabul, unde forțe americane și ale aliaților organizează evacuarea propriilor cetățeni, dar și a miilor de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban. Talibanii au promis că vor fi pașnici și nu vor încălca drepturile civililor, însă situația este departe de a putea fi catalogată drept stabilă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

James Steinberg, care îl cunoaște și a și lucrat cu Joe Biden, a spus: „Cred că și-a dat seama că, dintre multele provocări legate de felul în care a fost gestionată evacuarea, faptul că nu s-a consultat cu aliații este o mare problemă”. 

„Cred că președintele simte probabil acum o mare obligație în a arăta că se consultă cu britanicii și cu ceilalți pentru a evacua oamenii”, scrie digi24. 

Întrebat dacă extinderea termenului de evacuare dincolo de 31 august depinde de talibani, Steinberg a răspuns

„Nu cred. Președintele trebuie să decidă dacă asta trebuie făcut și să arate clar că va lua măsurile necesare și va aloca forțele necesare pentru a ne proteja oamenii. Nu le-aș acorda talibanilor un drept de veto și bănuiesc că nici președintele n-o va face”.

„Cred că președintele va lua foarte în serios cererea aliaților de a se asigura că această (evacuare – n.r.) se face într-un mod în care îi protejează nu numai pe americani și pe afganii care au lucrat cu ei, ci și pe partenerii care au luat parte la această experiență dificilă în ultimii 20 de ani”, a mai precizat Steinberg.

„Nu pot să vorbesc în locul președintelui, dar cred că va fi foarte conștient de responsabilitatea de a face acest lucru când va discuta cu ceilalți lideri G7.”

Germania a evacuat aproape 3.000 de oameni de pe aeroportul din Kabul, în timp ce SUA au scos peste 10.400 de persoane în ultimele 24 de ore.

Germania a evacuat aproape 3.000 de oameni originari din 43 de ţări de pe aeroportul din Kabul, în timp ce Statele Unite au scos în numai 24 de ore 10.400 de persoane din Afganistan, relatează Reuters, potrivit Agerpres

Printre cei evacuaţi de Germania se află 143 de germani, în jur de 1.800 de afgani şi circa 350 de cetăţeni ai Uniunii Europene, a declarat luni, la Berlin, Eberhard Zorn, inspector general al Bundeswehr.

El a mai spus, potrivit Associated Press, că, potrivit estimărilor lui, circa 5.000 de persoane aşteaptă să fie evacuate de pe aeroportul din Kabul.

Generalul Zorn a mai afirmat că în zborurile Germaniei circa 50% din afganii evacuaţi sunt femei.

Germania a transportat duminică provizii pe aeroportul din Kabul, pentru a ameliora situaţia de pe acest aeroport, printre care scutece şi alimente pentru copii.

„Situaţia din faţa porţilor rămâne dificilă, aş putea chiar s-o numesc dramatică, pentru că acumularea de persoane care vor să ajungă pe aeroport este enorm de mare şi există un potenţial suplimentar pentru violenţă în acest grup”, a mai spus Eberhard Zorn.

În acelaşi timp, un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe a declarat luni că Germania estimează că numărul cetăţenilor germani aflaţi încă în Afganistan ar fi format din trei cifre.

„În acest moment estimăm că există un număr mic, format din trei cifre, de cetăţeni germani”, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă de la Berlin.

Un oficial al Casei Albe a anunţat, pe de altă parte, că armata SUA a transportat aproximativ 10.400 de persoane din Kabul în ultimele 24 de ore, iar 61 de avioane ale coaliţiei au ajutat la evacuarea a 5.900 de persoane.

De la 14 august, SUA au scos 37.000 de persoane din Afganistanul controlat de talibani sau au ajutat la evacuarea lor, a spus oficialul citat.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button