fbpx

Subiecte de actualitate ale sistemului educațional, discutate de către Ministrul Educației și șefii organelor locale de specialitate

La data de 1 februarie, ministrul Anatolie Topală, în cadrul ședinței de lucru cu șefii organelor locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ), a abordat subiecte ce țin de: starea grupurilor sanitare din instituțiile de învățământ general; probleme, soluții și perspective cu privire la rețeaua școlară; asigurarea cu personal didactic a instituțiilor de învățământ general; organizarea și desfășurarea concursurilor la posturile de șefi de direcții de învățământ, directori de grădinițe și școli; gestionarea resurselor financiare și alte probleme stringente.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ministrul Educației și Cercetării a menționat că problema asigurării condițiilor de apă, igienă și sanitație în instituțiile de învățământ general rămâne una prioritară pentru Guvern. În anul 2022, prin Programul de dezvoltare locală „Satul European”, au fost inițiate mai multe proiecte de reparații a instituțiilor de învățământ, inclusiv a blocurilor sanitare.

În prezent, Ministerul Educației și Cercetării este în proces de definitivare a unei liste de circa 100 de şcoli din localităţile rurale şi periurbane în care urmează a fi construită reţeaua de acces la apă, sanitaţie şi instalate echipamente necesare pentru igienă, activități ce vor fi desfășurate în cadrul Proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, cu bugetul de 44,1 mln. euro, implementat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Șefii OLSDÎ au comunicat ministrului despre acțiunile întreprinse pentru îmbunătățirea condițiilor de apă, igienă și sanitație în instituțiile de învățământ general din subordine, despre necesitățile de renovare și construcție, despre stadiul de implementare a proiectelor de investiții și despre alte activități curente.

Ministrul Educației și Cercetării a solicitat șefilor OLSDÎ să manifeste maximă responsabilitate în domeniul de gestiune și în toate situațiile să acționeze în interesul copilului și al educației de calitate.

Potrivit unui comunicat emis de Minister, participanții la ședință au vorbit despre activitățile realizate în vederea punerii în aplicare a „Metodologiei cu privire la prevenirea și combaterea bullying-ului”, despre implementarea Planului sectorial anticorupție în domeniul educaţiei pentru anii 2022-2023, precum și despre neadmiterea în procesul educațional a propagandei șovine, naționaliste, politice, religioase, militariste.

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a solicitat șefilor OLSDÎ să examineze atent solicitările privind realizarea activităților extrașcolare și a chemat la responsabilitate pentru caracterul și conținutul tuturor activităților care sunt desfășurate în cadrul instituțiilor de învățământ.

Participanții au convenit asupra instituirii unui mecanism de informare a Ministerului cu privire la deciziile despre reorganizări, despre repartizarea mijloacelor financiare, despre proiectele implementate și despre dotarea instituțiilor.

Articole asemănătoare

Back to top button