fbpx

SUA oferă R. Moldova ajutor nerambursabil de 19,5 de milioane dolari pentru consolidarea securității energetice

Republica Moldova va beneficia de un ajutor nerambursabil de 19,5 milioane de dolari din partea Statelor Unite ale Americii pentru consolidarea securității energetice. În acest sens a fost semnat cel de-al 14-lea Amendament la Acordul de asistenţă privind obiectivul de dezvoltare încheiat între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Amendamentul prevede o alocare suplimentară de 19,5 milioane de dolari SUA, oferită pentru consolidarea securității energetice a țării și reducerea dependenței de o singură sursă de alimentare.

Finanțarea adițională va contribui la conectarea elementelor cheie ale sectorului energetic al Republicii Moldova cu sistemele europene, atragerea investițiilor în producția locală de energie, diversificarea aprovizionării cu gaze naturale și creșterea eficienței energetice.

De asemenea, Amendamentul prevede stabilirea termenilor și condițiilor privind suportul bugetar nerambursabil de 30 milioane de dolari SUA, ce urmează a fi oferit țării noastre de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Banii vor fi folosiți pentru gestionarea crizei energetice pe componenta energiei electrice.

Amendamentul prenotat va intra în vigoare după ratificarea acestuia de către Parlamentul Republicii Moldova.

Proiectul Hotărârii de Guvern cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării celui de-al 14-lea Amendament la Acordul menționat a fost aprobat în cadrul ședinței de Guvern din 2 noiembrie curent.

Articole asemănătoare

Back to top button