fbpx

Studiu: Microparticule de plastic, identificate în dieta pinguinilor din Antarctica

O echipă de oameni de ştiinţă a confirmat „prezenţa amplă” a microparticulelor de plastic în dieta pinguinilor din Antarctica după ce a studiat trei specii ale acestor animale în zone şi perioade diferite, relatează EFE. Printre alte particule de origine antropică, cercetătorii au identificat poliester şi polietilenă. Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Science of the Total Environment şi este semnat, printre alţii, de cercetători de la Muzeul Naţional de Ştiinţe ale Naturii din cadrul Consiliului Naţional de Cercetare Ştiinţifică (MNCN-CSIC) din Spania.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Studiul subliniază necesitatea cunoaşterii efectelor acestor particule şi de a stabili măsuri mai eficiente pentru a controla poluarea cu materiale plastice şi alte particule de origine umană pe continentul antarctic, transmite g4media.

Microparticulele de plastic sunt fragmente cu dimensiuni mai mici de 5 milimetri, din ce în ce mai răspândite în ecosistemele marine, o situaţie îngrijorătoare având în vedere persistenţa lor în mediul înconjurător şi acumularea lor în lanţul trofic, potrivit unui comunicat emis de CSIC.

„Aceşti poluanţi ajung în mări şi oceane, în principal prin deşeuri şi reziduuri provenite din activităţi antropice”, a declarat Andrés Barbosa, cercetător în cadrul MNCN şi autor al studiului.

Având în vedere prezenţa umană redusă în regiunea Oceanului Antarctic şi a Antarcticii, ar fi de aşteptat un nivel redus de poluare cu microplastic. Însă, aceste particule ajung în aceste habitate ca urmare a prezenţei staţiilor de cercetare şi a ambarcaţiunilor de pescuit şi turistice, dar şi a curenţilor marini, putând provoca o concentraţie ridicată la nivel local, conform lui José Xavier de la Universitatea din Coimbra, Portugalia, care se numără printre autorii cercetării.

Obiectivul studiului, la care au participat şi cercetători din Marea Britanie, a fost să analizeze prezenţa microparticulelor de plastic în Peninsula Antarctică şi în Marea Scoţia din nordul acesteia, având în vedere importanţa pentru mediu a acestor habitate.

În cadrul cercetării, au fost analizate excremente de la trei specii: pinguinul Adelie (Pygoscelis adeliae), pinguinul antarctic (Pygoscelis antarcticus) şi pinguinul Gentoo (Pygoscelis papua).

„Pinguinii sunt utilizaţi pentru multe studii deoarece biologia şi ecologia lor sunt bine cunoscute şi faptul că sunt prădători îi face să fie buni indicatori ai sănătăţii ecosistemelor în care trăiesc”, a explicat Barbosa.

Conform constatărilor, dieta celor trei specii este alcătuită din proporţii diferite din krill din Antarctica – 85% în cazul pinguinului Adelie, 66% în cazul pinguinului antarctic şi 54% în cazul Gentoo.

„Microparticulele de plastic au fost identificate în 15, 28, respectiv 29% din probele de la cele trei specii studiate”, a explicat Joana Fragao de la Universitatea din Coimbra.

Frecvenţa apariţiei acestor particule a fost similară în toate coloniile studiate, ceea ce sugerează că nu există un punct de origine specific al contaminării.

„Este necesar să continuăm studiile în acest domeniu pentru a înţelege mai bine dinamica acestor substanţe şi efectele lor asupra acestor ecosisteme pentru a ghida noile politici de management pe continentul antarctic”, a conchis Filipa Bessa de la aceeaşi universitate.

Articole asemănătoare

Back to top button