fbpx

Spînu, despre avertizarea Gazprom precum că va sista livrarea de gaze: „Guvernul este în discuții”

Andrei Spînu afirmă că Guvernul este în discuții referitor la notificarea emisă de Gazprom, privind sistarea livrării gazelor naturale în caz de neachitare a datoriei de peste 74 de milioane de dolari. Mesajul a fost transmis de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, luni a avut loc ședința Consiliului de Observatori al MoldovaGaz, datoria în cauză fiind unicul subiect al discuției. Totodată, oficialul a precizat că suma urma să fie achitată până pe 20 noiembrie, iar această formulă este parte a contractului de bază între MoldovaGaz și Gazprom și nu este o condiționalitate nouă.

„După ședința Consiliului de Observatori, MoldovaGaz a primit notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore. La moment această datorie constituie 74.278.446,91 dolari SUA. Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența. Până la acest moment, Moldovagaz nu găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă. După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, MoldovaGaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom.

Ministerul Infrastructurii și Dezvolătrii Regionale a recepționat azi demersul MoldovaGaz referitor la situația creată. În acest sens, Guvernul, este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru cetățenii țării noastre. În acest sens, vom reveni cu informații suplimentare”, punctează Spînu.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button