fbpx

Spînu: Aproximativ 80 % dintre consumatori vor primi compensații la căldură

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, asigură că majoritatea moldovenilor vor primi compensații la căldură în perioada rece a anului. Declarațiile au fost făcute joi, 4 august, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Din calculele noastre, aproximativ 80 % din toți consumatorii vor primi compensații. Pentru că nivelul de sărăcie energetică este destul de ridicat la tarifele care sunt acum”, meționează Andrei Spînu.

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vor exista anumite criteriile după care vor fi acordate aceste compensații.

„Criteriul va fi strict bazat pe componența familiei, pe venituri, pe cheltuieli, dacă ai o factură foarte mare, iar veniturile sunt mult mai mici înseamnă că ai nevoie mai mult de suport. Se va lua în calcul nivelul de venit al familiei. Dacă este o familie de pensionari, care împreună au 3-4 mii de lei pensia evident că vor primi o compensație mai mare. Și noi înțelegem că astfel de familii ar putea fi 30-40 % din populație. Al doilea criteriu este raportul dintre cheltuieli dintre resursele energetice și venitul familiei. Se va face o analiză să se înțeleagă cine are nevoie de mai mult suport din partea statului”, a mai declarat vicepremierul.

Amintim că joi, 4 august, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noile prețuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”. Astfel, consumatorii casnici vor plăti 21,29 de lei per metru cub de gaz (fără TVA) sau 22,99 de lei cu TVA inclus.

Articole asemănătoare

Back to top button