fbpx

Șomerii vor beneficia de majorarea bursei pentru formarea profesională până la 35% din salariul mediu pe economie

Bursa pentru șomerii înmatriculați la cursuri de formare profesională va fi majorată de la 15% la 35% din salariul mediu pe economie pentru anul precedent. Deputații au aprobat, cu 70 de voturi, în prima lectură, proiectul de modificare a Legii cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj și a Codului fiscal, propus de Guvern.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În conformitate cu modificările propuse, șomerii care inițiază o afacere vor primi o subvenție majorată de la 50% la 80%, dar nu mai mult de 20 de salarii medii pentru anul precedent, din cheltuielile necesare pentru înființarea afacerii.

Totodată, urmează a fi exclus termenul de 3 luni după demisie sau concediere, la expirarea căruia persoanele care beneficiază de indemnizații de eliberare din serviciu au dreptul de a beneficia de ajutorul de șomaj.

În același timp, se reduce, de la 18 la 12 luni, termenul de angajare și menținere a locului de muncă de către angajatorii care beneficiază de subvenționarea costurilor pentru crearea sau adaptarea locului de muncă pentru persoanele cu dizabilități.

Concomitent, sunt operate modificări care vor simplifica procedura de obținere a licenței pentru activitatea de plasare în câmpul muncii în străinătate a cetățenilor Republicii Moldova, precum și ajustări referitoare la suspendarea acestei licențe.

Proiectul de lege va fi supus dezbaterilor în lectura doua.

Articole asemănătoare

Back to top button