fbpx

SMURD-ul de la Iași și Galați va continua să salveze vieți în Moldova: Protocolul semnat în 2014 a fost prelungit

În cadrul unei întrevederi care a avut loc vineri în incinta Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, Secretarul de Stat al MAI al României, Raed Arafat, dar și șefii IGSU ai Republicii Moldova și României, Mihail Harabagiu și, respectiv, Dan-Paul Iamandi, au discutat despre dezvoltarea proiectului Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare în Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Oficialii au abordat și subiectul ce vizează construirea unui serviciu integrat a situațiilor de urgență. Astfel, în urma discuțiilor, aceștia au susținut un briefing de presă, la care au vorbit despere realizări, dar și proiecte de viitor.

Ambele părți au menționat despre prelungirea protocolului pe linie aviatică semnat în anul 2014 care urmează să funcționeze în următorii 5 ani, iar în baza documentului, Republica Moldova se bucură de sprijinul României în special la capitolul capabilități de salvare pe cale aviatică implementate pentru cetățenii Republicii Moldova.

Totodată, s-a adus în discuție și programul deja aprobat, în care este implicat Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Inspectoratul General al Aviației din România dar și Ministerul Sănătății și Protecției Sociale, ce prevede dotări pe linia SMURD, dar și modernizarea de unități primare la Chișinău și Bălți.

Mai mult decât atât, s-au stabilit diferite aspecte în contextul lansării unui proiect pilot în zona de sud, Cahul.

Dezvoltarea Serviciului SMURD în sudul țării, care va crește calitatea serviciilor oferite, va reduce timpul de răspuns în situații de risc și va funcționa pentru salvarea sănătății și vieților cetățenilor.

În cadrul briefingului, doctorul Raed Arafat a menționat că serviciul de urgență din Republica Moldova evoluează rapid și are rezultate foarte bune, iar în scurt timp în țara noastră urmează să ajungă echipe de experți care vor contribui la edificarea rezultatelor pentru oameni.

Andrei Năstase a mulțumit oficialului din România pentru susținerea în implementarea proiectului SMURD II în țara noastră. Totodată cele două părți au convenit să intensifice cooperarea în privința intervențiilor transfrontaliere terestre, pentru a eficientiza acțiunile specifice pe ambele maluri ale Prutului.

Articole asemănătoare

Back to top button