Slusari afirmă că bugetul pentru 2021 este anti-agrar. „Cât va mai dura aceasta politică dezastruoasă?”
Deputatul Alexandru Slusari critică proiectul bugetului pentru anul 2021. Potrivit lui, politica promovată este una anti-agrară și nu ar oferi prea multe garanții antreprenorilor din domeniu.
Totodată, conform alesului poporului, proiectul prevede „o intervenție grosolană și nejustificată în competențele autonomiei locale”. El consideră că majorarea TVA până la 12% ar fi o povară suplimentară pentru întreprinderile mici și mijlocii, iar micșorarea taxei respective pentru pesticide și fertilizanți nu presupune că aceste produse se vor ieftini pentru agricultori.
„În urma acestei modificări au de câștigat doar agroholdingurile, cărora li se va restitui din buget nu 8%, ci 12% al TVA din exporturi. Totodată, este absolut inexplicabilă propunerea Ministerului privind plafonarea taxelor locale. Probabil, cineva din acest Guvern, mă scuzați, consideră că primarii și consilierii locali sunt niște idioți care nu sunt capabili să decidă judicios care ar fi taxele locale optime pentru business.
Merg foarte des în satele noastre și observ cu câtă atenție primarii tratează antreprenorii locali, care adesea sunt și consilieri, și cu câtă diligență caută investitori pentru satele noastre muribunde. Cât va mai dura aceasta politică dezastruoasă prin care cineva de la Chișinău să se bage impertinent în viața comunităților noastre și să le dicteze ce trebuie să facă?”, scrie Slusari.
Deputatul a reiterat ideea că Executivul nu ar trebui să mai promoveze proiecte importante pentru țară și ar fi cazul să demisioneze ziua validării mandatului noului președinte.
Precizăm că, luni, Ion Chicu a anunțat pricipalele priorități din proiectul bugetului pentru anul 2021. Printre ele se numără investițiile în infrastructură și majorarea salariilor unor categorii de bugetari.
În același timp, pe 24 noiembrie, prim-ministrul a precizat că actualmente Moldova nu mai este dependentă de creditul rusesc și nici de tranșele de la FMI, deoarece deficitul bugetar este mai mic decât cel preconizat. Premierul, însă, a conchis că acești bani ar putea fi necesari anul viitor.