fbpx

Secretarul general adjunct al NATO: Federația Rusă nu are suficiente forțe să atace R. Moldova, dar…

Federația Rusă nu are suficiente forțe să atace Republica Moldova, dar încearcă să descurajeze vectorul pro-occidental și să dezbine populația, a declarat Mircea Geoană, în cadrul evenimentului de lansare a Conferinței de Securitate de la Munchen, transmite moldova1.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Astăzi, Rusia nu are suficiente forțe pentru a trece prin Transnistria și să încercuiască Ucraina din spate – acesta e planul, care încă e acolo, apoi să ia Odesa. Noi nu vedem ca Rusia să aibă forțe să facă acest lucru. Dar ceea ce încearcă ei să facă este să descurajeze vectorul proeuropean al Republicii Moldova. Ei încearcă să divizeze populația, care deja este divizată. Rusia nu are nici intenția și nici capacitatea să înceapă un război împotriva NATO, ea are suficiente probleme în Ucraina, iar noi trebuie să ajutăm Ucraina ca să le creăm lor (rușilor –n.n.) cât mai multe probleme. Noi trebuie să fim foarte conștienți și să evităm riscul escaladării”, a declarat oficialul NATO.

În același timp, Mircea Geoană a declarat că Republica Moldova și Georgia nu trebuie să se lase intimidate pentru că retorica rusească vine din slăbiciune, nu din forță.

„Cu cât NATO devine mai puternică în apărarea propriilor teritorii, cu atât e mai descurajator pentru Putin să încerce ceva ce astăzi pare foarte improbabil”, a spus Geoană.

Planul Rusiei pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști, care să întreprindă atacuri asupra edificiilor statului și luare de ostatici, scopul final acestor acțiuni fiind înlăturarea actualei puteri proeuropene de la Chișinău, a declarat, luni, președintele Maia Sandu în cadrul unui briefing.

Precizăm că secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a participat luni, 13 februarie, la evenimentul de lansare care precede cea de-a 59-a Conferință de Securitate de la München (MSC). În a doua parte a săptămânii, în perioada 17-19 februarie, în capitala Bavariei vor sosi aproximativ 40 de șefi de stat și de guvern și în jur 90 de miniștri și mai mulți șefi de organizații internaționale.

Printre liderii care vor fi prezenți la München se vor număra președintele francez Emmanuel Macron, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. La eveniment va lua parte, de asemenea, ministrul de externe al Kievului, Dmitro Kuleba, în timp ce participarea cancelarului german Olaf Scholz și a vicepreședintelui SUA Kamala Harris nu este sigură, dar ambii au fost prezenți la München anul trecut.

Rusia și Iranul au fost excluse din lista invitaților.

Articole asemănătoare

Back to top button